Naša stranka: Presuda je historijska lekcija svima koji žele bolju budućnost

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Presuda je historijska lekcija svima koji žele bolju budućnost
"Herceg-Bosna" je produkt udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem je sudjelovala i susjedna Republika Hrvatska, potvrđeno je današnjom presudom kojom je Haški tribunal čelnike "Herceg-Bosne" pravosnažno osudio na 111 godina zatvora.

Brojne reakcije povodom ove presude, ali povodom dešavanja u sudnici nakon kojih je preminuo jedan od osuđenika Slobodan Praljak, ističu kako je ovo historijski važna presuda za narode u BiH.

"Presuda je važna za sve one koji su bili žrtve projekta tzv. Herceg-Bosna u ratu, ali i za one koji su danas žrtve propagandi i retorika koje pokušavaju udruženi zložinački poduhvati predstaviti kao herojski. Razum i činjenice su jedino tlo na kojem možemo graditi zdrave odnose i budućnost. U kontekstu ove presude, pozivamo sve one koji su u proteklom periodu iscrtavali zastave po brdima, ulicama i drugim javnim površinama naših gradova, kao i one koji su obilježavali Dane i veličali (zlo)djela 'Herceg-Bosne', da razmisle, da se informišu i da čitaju o zločinima koje je neko radio u njihovo ime", poručila je Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Ona je dodala da se veličanje zločina ne smije dozvoliti ni na jednoj strani i da treba tražiti adekvatne sankcije za sve one koji se budu bavili takvim stvarima.

Istaknula je i kako se treba naglasiti da se s ovom presudom završava rad Tribunala i da ulazimo u novu fazu regionalnih i međuetnički odnosa unutar BiH.

"Sada mi, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH, preuzimamo odgovornost za nastavak procesa postkonfliktne pravde. Odnos političkih elita regije, prema dosadašnjih presudama, nije bio nimalo utješan. Bolji odnos prema posljednjoj je teško očekivati i od političkih predstavnika Hrvata s desnog ideološkog spektra. Zbog toga je imperativno da se mladi ove zemlje, koji ne nose nikakvu odgovornost za ratne zločine i postratnu pljačku zemlje otrgnu od nacionalizma i nacionalističkih mitova, kako bi gradili bolji život u BiH", zaključila je Baralija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije