Naša stranka o saopćenju Ambasade Rusije: Ovo je opasno ucjenjivanje BiH

4
Radiosarajevo.ba
Naša stranka o saopćenju Ambasade Rusije: Ovo je opasno ucjenjivanje BiH
Foto: Arhiv / Naša stranka

Povodom saopćenja Ambasade Rusije, u kojem se približavanje BiH NATO savezu naziva neprijateljskim činom te se upozorava na reakciju Rusije, reagovala je Naša stranka.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Saopćenje Ambasade Rusije treba nas motivirati na što brže i odlučnije krupne korake ka NATO savezu.

Njihova prijetnja da će 'praktično približavanje' BiH NATO-u smatrati neprijateljskim činom govori da upravo Rusija radi ono za šta optužuje NATO: slabi regionalnu bezbjednost i stabilnost te generiše psihologiju rata.

Mi nećemo, zajedno sa Srbijom, ostati pusto rusko ostrvo u srcu Europe koje služi samo liječenju njihovih geopolitičkih frustracija.

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO savezu znači dugotrajan i stabilan mir koji Rusija ovim, ali i drugim istupima, narušava. Ovakvo opasno uslovljavanje i ucjenjivanje BiH na polju njenih vanjskopolitičkih kretanja traži, također, i hitnu reviziju naših odnosa s Rusijom.

Također, zadatak koji je pred nama, ali i pred dijelom međunarodne zajednice (SAD-om, EU te svim članicama PIC-a osim Rusije) jeste osmišljavanje i hitna provedba obuhvatne strategije na suzbijanju ruskog uticaja u BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije