Naša stranka podržat će novu većinu u Tuzlanskom kantonu

1
Radiosarajevo.ba
Naša stranka podržat će novu većinu u Tuzlanskom kantonu
Foto: Tuzla Live / Sa sjednice Skupštine TK

Na posljednjoj sjednici Kantonalnog odbora Naše stranke razmatrana je aktuelna politička situacija u Tuzlanskom kantonu.

"Posebno je istaknuta štetnost odluke SDA-DF većine u Skupštini da se UKC Tuzla degradira na nivo kantonalne bolnice. Ukidajući status UKC Tuzla, pacijentima se ukidaju tercijarne zdravstvene usluge, pa bi pacijenti u budućnosti za ostvarivanje istih morali čekati i putovati u Sarajevo, Mostar ili Banja Luku.

Naši vrhunski doktori na UKC Tuzla godinama ulažu napore za razvoj transplantacijske medicine i sada bi se sve to pogazilo i bacilo jednom sramotnom političkom odlukom", saopćeno je iz ove stranke.

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

I pored brojnih reakcija i argumenata, istakli su, koje je potvrdila stručna javnost, "Vlada TK i rukovodstvo UKC i dalje insistiraju na ovoj pogubnoj odluci, a sve u cilju političke kontrole ove najznačajnije ustanove u Tuzlanskom kantonu".

"Teško ranjavanje nastavnika u školi Lukavac Grad, smušenost i nepreuzimanje odgovornosti od strane Ministarstva obrazovanja i MUP-a TK, govori o totalnoj disfunkcionalnosti institucija koje kontroliše aktuelna vlast. Posljedice politizacije i postavljanje podobnih, nestručnih i nesposobnih svakim danom su sve teže, do nivoa koji sada već ugrožava živote ljudi i djece.

Uzimajući u obzir navedeno i ukupnu situaciju u Tuzlanskom kantonu, te da je jedan broj zastupnika većine također prepoznao pogubnost SDA-DF politike, Kantonalni odbor Naše stranke donio je zaključak da se podrže napori u sada već skoro izvjesnom formiranju nove većine u Skupštini TK i rušenju aktuelne Vlade TK s ciljem depolitizacije i ozdravljenja prije svega oblasti zdravstva, obrazovanja i sigurnosti", poručili su.

Trenutno stanje u Skupštini TK

Trenutnu većinu u Vladi TK-a čine SDA sa 13 zastupnika, DF sa četiri, dva nezavisna zastupnika koja su napustila Stranku za BiH te Senad Alić, koji više nije član PDA.

Prema informacijama kojima raspolaže Federalna televizija, većinu predvođenu SDP-om bi trebali činiti još PDA, NiP, SD, Naša stranka i nekolicina nezavisnih zastupnika kojima nije nepoznanica mijenjati stranačke dresove. Na taj način bi SDA i DF definitivno bili u opoziciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije