Naša stranka najavila borbu protiv nasilja nad ženama u online prostoru

Radiosarajevo.ba
Naša stranka najavila borbu protiv nasilja nad ženama u online prostoru
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S pressa Naše stranke

Danas je u Sarajevu povodom Osmog marta održana press konferencija Naše stranke. Govoreno je o političkoj participaciji žena, njihovom zdravlju, ozbiljnom problemu - nasilju nad ženama, ali i o ženama u poduzetništvu. Predstavljeno je šta je Naša stranka uradila na poboljšanju položaja žena u BiH, ali i šta tek planira uraditi.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, govorio je o političkoj participaciji žena unutar NS-a. Naveo je da u Predsjedništvu Naše stranke ima 43 posto žena, a od šest zastupnika naše stranke u Federalnom parlamentu čak pet su žene. Također, brojna su i druga tijela i organi stranke, kao i klubovi stranke u različitim zastupničkim tijelima u kojima broj žena prelazi 50 posto.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, govorila je o rodno zasnovanom nasilju, pogotovo o tretmanu žena u javnom prostoru: „Poseban oblik nasilja je nasilje nad ženama u online prostoru koje ni na koji način nije sankcionisano u postojećoj zakonskoj regulativi i to će biti predmet rada naših zastupnika/ca u zakonodavnim organima“, rekla je Lepić.

Jasmina Mršo iz Zdravstvenog savjeta Naše stranke najavila je da će zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH inicirati kreiranje Strategije o unapređenju ženskog zdravlja u FBiH. Također, Naša stranke će u periodu od 16. do 22. marta objavljivati podatke o ženskom zdravlju ali i prijedloge preventivnih i drugih mjera.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, govorila je o tržištu rada u BiH, s posebnim fokusom na KS, iz rodne perspektive. Kao poseban uspjeh Naše stranke, ali i svoj lični, navela je činjenicu da KS po rvi put ima usvojen Gender akcioni plan za period 2019 – 2021. Najavila je da će 11. 3. na sjednici Skupštine KS inicirati da žene budu oslobođene plaćanja takse za registraciju obrta.

Lejla Brčić, članica Predsjedništva Naše stranke, govorila je o legislativi koja je, kad je ravnopravnost polova u pitanju, dobra, ali da njeni efekti nisu vidljivi. Konstatirala je da je uzrok tome nedostatak svijesti o doprinosu žena u društvenom životu te da je podizanje svijesti o tome ono što treba biti u fokusu i političara i medija ali i drugih društvenih djelatnika. Azra Jahić, vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad, rekla je da žene moraju vjerovati u sebe i svakodnevno se osnaživati sa ciljem da dostignu same vrhove u sfrema svoga djelovanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije