Narodna skupština RS: Visoki predstavnik nama ne može nikako biti nadređen

7
Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS: Visoki predstavnik nama ne može nikako biti nadređen
Foto: RTRS / NSRS

Narodna skupština RS odbacila je danas zahtjev visokog predstavnika u BiH i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine, navodi se u prijedlogu zaključaka koji su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka.

Ovi zaključci odnose se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima.

U prijedlogu zaključaka se navodi da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i RS, te da "visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen RS-u".

Narodna skupština RS-a, prema prijedlogu zaključaka, odbacuje "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika.

U zaključcima se konstatuje da je "visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći bonska ovlaštenja".

Ove zaključke, o kojima nisu raspravljali, usaglasili su svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije