Narod i pravda: Za SDA ništa ne valja ako oni nisu dio vlasti

Radiosarajevo.ba
Narod i pravda: Za SDA ništa ne valja ako oni nisu dio vlasti
Radiosarajevo.ba / Elvedin Okerić

Nakon jučerašnje analize i saopćenja SDA o radu aktuelne vlasti u Skupštini KS, saopćenjem za javnost oglasio se i predsjednik Kluba zastupnika Naroda i Pravde u Skupštini KS Elvedin Okerić. On ističe kako su ocjene SDA paušalne, netačne i dijelom paradoksalne.

"Divimo se Vašoj sposobnosti da jednu grešku vlasti medijski eksponirate, dok kupljeni kiosk od 250.000 KM, krađu vode, neplaćanje zbrinjavanja i odvoza otpada, masovno bespotrebno budžetsko uhljebljavanje zadnji dan mandata, uzimanje procenata za stranku od dodijeljenih tendera, višedecenijsko prilagođavanje sistema grupama i pojedincima (lokalnim moćnicima), vješto prešućujete i zataškavate. Dakle Vi ste izjednačili planirano i realizovano a da pri tom niste niti jednom riječju spomenuli reakciju Vlade Kantona Sarajevo koja je o svojim greškama javno govorila i iste korigovala“, kaže na početku saopćenja Okerić.

Okerić smatra da oni koji su svojom neodgovornom vladavinom u Kantonu Sarajevo doveli GRAS do 300 miliona gubitka nemaju moralno pravo da se ismijavaju sa naporima Vlade za nabavku novih trolejbusa za GRAS i građane Kantona Sarajevo, niti je pristojno takve planove Vlade KS nazivati šarenim lažama i pjesmama Branka Ćopića. Okerić dodaje da je najmanje što očekuje nakon nabavke trolejbusa javno izvinjenje SDA.

"Paradoksalno je da mišljenje Ustavnog suda o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija pokušavate iskoristiti za vašu političku promociju pri tom svjesno zanemarujući činjenicu da SDA nije uložila niti jedan amandman na ovaj zakon i da je glasala za isti. Svjesni da se u Kantonu Sarajevo više ne isplati baviti politikom pod svaku cijenu, želite da osporite i zaustavite zakon o porijeklu svoje i imovine bliskih srodnika", dodaje Okerić.

Za sigurnost građana Kantona Sarajevo, smatra Okerić, neophodno je da policija bude profesionalna i depolitizirana, a što se tiče brige SDA za smijenjene policijske komesare Okerić poručuje kako postoje sudske odluke koje su sve jasno i nedvosmisleno potvrdile da su smjene bile zasnovane na zakonu i da su organi koji su provodili ove postupke postupali po zakonu. Podsjećamo da je sud odbacio tužbu Vahida Ćosića te da je potvrđeno da je bivši komesar iznosio netačne podatke te da je protiv njega proveden zakonit postupak i donesena zakonita odluka.

"Koristimo priliku da ispravimo krivi navod kojega ste iznijeli. Naime ne radi se o tri već o dva smijenjena komesara, od kojih je jedan smijenjen u periodu vladavine SDA, a drugi smijenjeni komesar je bivši visoko pozicionirani funkcioner SDA stranke što možda ponajbolje ilustruje razloge Vaše zabrinutosti. Po pitanju Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS, zaista je žalosno da Vi kao najveća stranka u BiH na ovakav način izražavate Vaš stav, dok na samoj Skupštini KS niste iznijeli niti jedan amandman na predložene izmjene i dopune Zakona. Za razliku od SDA, druge stranke su podnijele određene amandmane i davale konstruktivne prijedloge, a koji su u propisanoj demokratskoj proceduri prihvaćeni od strane Vlade KS što na najbolji način govori o spremnosti ove koalicije da uvažava snagu argumenata i svaki prijedlog koji će unaprijediti sistem“, naglašava Okerić.

Pokušaji SDA da predmetne zakone prikaže kao kozmetičke promjene su, smatra Okerić, sramotni.

"Sramno je nazvati kozmetičkom promjenom činjenice - da je po prvi put nakon 30 godina propisana struka u Upravi policije, da po prvi put policijski komesar nema apsolutnu kontrolu nad činovanjem, unapređenjem i prijemom policijskih službenika, da je unaprjeđen sistem zaštite prava policijskih službenika kroz drugačiji način imenovanja policijskog odbora. Po prvi put sindikat preko svojih predstavnika u policijskom odboru, komisijama za prijem i unapređenje imaju aktivnu ulogu i alate za zaštitu policijskih službenika od samovolje pojedinaca", ističe Okerić.

"Razumljiv je Vaš otpor prema pozitivnim promjenama u Kantonu Sarajevo koji su kao takvi prepoznati od strane građana i međunarodne zajednice, a pogotovo da sistemskoj korupciji koja je devastirala naše društvo jasno kažemo NE, jer jedino iz Vaših saopštenja može se pročitati 'da ništa ne valja ako SDA nije vlast'. Vi niste spremni osloboditi se vlastitih tereta koji nanose ogromnu štetu društvu i ruše ugled stranke. Želja za bogaćenjem je zaslijepila pojedince u stranci SDA te zbog ličnog interesa zanemarili obavezu prema narodu i ovoj državi", kaže se na kraju saopćenja predsjednika Kluba zastupnika Naroda i Pravde u Skupštini KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije