NiP: Ustavnim promjenama ojačati građanski karakter društva

6
Radiosarajevo.ba
NiP: Ustavnim promjenama ojačati građanski karakter društva
Foto: NiP / Konaković na sastanku izvšne koordinacije NiP-a

Na sjednici Izvršne koordinacije Naroda i pravde koja je održana 24. i 25. avgusta 2021. godine u Tuzli, usvojen je niz zaključaka koji se odnose na aktuelna društveno-politička pitanja u Bosni i Hercegovini.

Izvršna koordinacija Naroda i pravde, kao najviši izvršni organ stranke do održavanja stranačkog kongresa, na sastanku koji je održan u Tuzli razmatrao je aktuelna pitanja kao što su izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se sankcionira negiranje genocida, najavljene izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, obustavu radova na izgradnji tunela Hranjen te potrebu imunizacije stanovništva ali bez mjera prisile.

Izvršna koordinacija NiP-a usvojila je niz zaključaka.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Narod i pravda još jednom pozdravlja donošenje izmjena Krivičnog zakona BiH od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, te poziva nadležne institucije na njegovu dosljednu implementaciju;

Kada je riječ o najavljenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, Izvršna koordinacija Naroda i pravde ponavlja ranije donesene principe od strane Proširene koordinacije NiP BiH:

  • Uklanjanje sistemske diskriminacije prisutne u ustavnom uređenju BiH, potvrđene obvezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava; osiguravanje vladavine prava u kontekstu provođenja pravosnažnih sudskih presuda međunarodnih i domaćih sudova i zakonske uspostave potpune političke nezavisnosti pravosudnih institucija BiH; precizno određivanje prava koja se štite institutom vitalnog interesa naroda u zakonodavnim tijelima svih nivoa vlasti; institucionalno onemogućavanje blokade državnih institucija; jačanje građanskog karaktera društva i demokratske države po uzoru na dobre prakse uređenih demokratija; proces ustavnih promjena mora biti institucionalan, u potpuno transparentnom procesu i uz učešće nevladinog sektora, akademske zajednice, medija, struke i zainteresiranih građana; potpuno odbijanje koncepta etničke podjele zemlje na tri entiteta i odbijanje učešća u bilo kakvoj vrsti razgovora na tu temu.
  • Izražavajući trajno opredjeljenje za izgradnju građanske Bosne i Hercegovine po uzoru na napredne uređene demokratije, a nastojeći nuditi provodiva rješenja za postojeću političku krizu i blokade, kada je riječ o temi izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u kontekstu ranije izrečenih stavova da je neophodno riješiti ustavnu diskriminaciju i omogućiti da građani koji nisu etnički opredijeljeni mogu biti birani, prijedlog Naroda i pravde je uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH iz reda ostalih, te da se sva četiri člana Predsjedništva BiH biraju glasovima sa prostora cijele BiH kao jedinstvene izborne jedinice.
  • Naglašavamo još jednom apsolutno opredjeljenje za institucionalno jačanje izbornog procesa, posebno u kontekstu njegove transparentnosti i sprječavanja izbornih prevara (kroz adekvatan sistem elektronskog glasanja i/ili slične mehanizme), kao i jačanje organa za provođenje izbora. Diskriminatorni izborni proces narušava izbornu volju nekih dijelova bh. društva, dok manjkav izborni proces koji je podložan i opterećen različitim brojnim zloupotrebama, lažnom evidencijom (netačan Centralni birački spisak), krađom glasova i netransparentnošću, narušava izbornu volju svih državljana Bosne i Hercegovine s pravom glasa.
  • Nova velika afera Vlade Federacije BiH “Tunel Hranjen”, Vlade na čelu sa SDA-ovim premijerom Fadilom Novalićem, koja već skoro tri godine radi u tehničkom mandatu i ne odražava izbornu volju građana, zahtijeva hitnu reakciju nadležnih pravosudnih institucija. Stoga, zadužuje se Pravni savjet Naroda i pravde da u roku 10 dana prikupi potrebnu dokumentaciju i sačini tekst krivične prijave protiv odgovornih lica u realizaciji projekta izgradnje tunela Hranjen.
  • Pozivamo nadležne institucije na provođenje adekvatne kampanje za što obuhvatniju imunizaciju stanovništva, ali bez poruka i provođenja bilo kakvih mjera prisile nad građanima.
  • Izvršna koordinacija pozdravlja intenzivan rad članova rukovodstva i delegacija Naroda i pravde na terenu, što je rezultiralo širenjem organizacije i osnivanjem novih povjereništava (Gračanica, Zavidovići, Srebrenica, Vareš) u periodu održavanja posljednje sjednice, te učlanjivanjem velikog broja novih članova.
  • Narod i pravda započela je proces unutarstranačkih izbora, nadležna tijela vrše nadzor nad implementacijom izbornog procesa koji teče prema planiranoj dinamici, čime se stvaraju uvjeti za skoro održavanje stranačkog Kongresa.
  • Izvršna koordinacija Naroda i pravde osuđuje miješanje bilo koje političke stranke u rad pravosudnih organa te poziva VSTV BiH da spriječi prodiranje politike u pravosudni nivo vlasti, ali i da osigura apolitičan, neovisan i funkcionalan pravosudni sistem koji će biti u stanju izboriti se s kriminalom i korupcijom.
  • Izvršna koordinacija Naroda i pravde podcrtava da se pregovori o budućnosti BiH neće voditi, kako to Dodik predlaže, između tri naroda i dva entiteta, jer BiH nije zbir dva entiteta i tri naroda. O budućnosti BiH mogu razgovarati samo demokratski izabrani predstavnici u institucijama BiH, stoga predstavnike vlasti iz entiteta RS pozivamo da svojim povratkom odblokiraju rad institucija.
  • Izvršna koordinacija Naroda i pravde poziva nadležne da raspodjelu sredstva od MMF-a ne vrši dok se rad institucija u potpunosti ne odblokira, tj. dok ne počnu nesmetano funkcionisati.
  • Izvršna koordinacija Naroda i pravde osuđuje sramni stav susjedne Republike Srbije kojim je istakla da nema namjeru izručiti ratne zločince koji na njenom prostoru borave.

Izvršnu koordinaciju čini 18 članova – Predsjedništvo NIP-a, predsjednici kantonalnih povjereništva NIP-a, politički direktor NIP-a, predsjednik Povjereništva mladih, predsjednica Povjereništva žena, predsjednik Proširene Koordinacije NiP-a, predsjednik Povjereništva Brčko Distrikta BiH, zatim predstavnik entiteta RS, te generalni sekretar NiP-a.

Ovo tijelo zaduženo je za plansko usmjeravanje i koordinaciju formiranja i rada organa stranke, koje će djelovati do izbora organa stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije