Narod i pravda: 'Sramna i štetna odluka o promjeni naziva ulica u Srebrenici'

3
Radiosarajevo.ba
Narod i pravda: 'Sramna i štetna odluka o promjeni naziva ulica u Srebrenici'
Foto: Narod i pravda / Narod i pravda, predsjednik stranke Elmedin Konaković

Skupština općine Srebrenica je danas, 15. aprila, donijela sramotnu odluku da mijenja nazive ulica, a neka od novih imena su izazvala brojne kontroverze, zbog činjenice da su uvredljive po veliki broj građana ovog grada. 

O ovom potezu Skupštine se oglasila i stranka Narod i Pravda, čije saopštenje prenosimo u cijelosti: 

"Odluka Skupštine Opštine Srebrenica da ipak usvoji odluku kojom se mijenjaju nazivi većeg broja ulica sramna je i štetna po život u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Mijatović nakon sastanka sa Sattlerom: 'Krivična prijava će biti odgovor na poziv za razdruživanje'

Mijatović nakon sastanka sa Sattlerom: 'Krivična prijava će biti odgovor na poziv za razdruživanje'

Posebno je sramna činjenica da su načelnik Mladen Grujičić i skupštinska većina odluku o promjeni naziva ulica usvojili uprkos jasnom protivljenju bošnjačkih vijećnika, mladih koji žive u samoj Srebrenici te OSCE-a. Žalosno je i što je potpuno izignorisana inicijativa mladih Srebreničana koji su predložili nekoliko naziva koji nisu sporni ni za jednu zajednicu koja živi u ovom gradu a samu Srebrenicu okreću budućnosti, suživotu i saradnji. Umjesto toga, načelnik Grujičić i skupštinska većina odlučili su se za preglasavanje i usvajanje ove anticivilizacijske odluke.

Osim načina na koji je došlo do promjene naziva ulica itekako su problematični i nazivi pojedinih ulica. Srebrenica će tako po ovoj odluci imati ulicu nazvanu po Jezdimiru Dangiću, vođi četničkih jedinica na području istočne Bosne u Drugom svjetskom ratu koji je lično naredio i učestvovao u nebrojenim pokoljima nad Bošnjacima ovog područja tokom 1941. i 1942. godine.

Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Dangić je, kao saradnik fašističkih snaga, nakon rata osuđen na smrt i nazivanje ulica po njemu je uvreda i sramota ne samo za Bošnjake već i za sve čestite Srbe koji su se tokom Drugog svjetskog rata jasno deklarisali kao antifašisti.

Također, po ovoj odluci Srebrenica će imati i ulicu i trg nazvanu po bosanskohercegovačkom entitetu RS. Haški tribunal i Sud Bosne i Hercegovine u više presuda upravo su institucije ovog entiteta, prvenstveno vojsku i policiji, označili kao počinitelje genocida u Srebrenici. Nažalost, sada se dolazi do toga da entitet ima ulicu i trg, a žrtve nemaju ništa od toga već se bore za puko pravo na sjećanje i protiv negiranja osnovnih i sudski utvrđenih činjenica."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije