Naredne sedmice otvaranje javnih poziva za programe zapošljavanja u Federaciji BiH

0
FENA
Naredne sedmice otvaranje javnih poziva za programe zapošljavanja u Federaciji BiH
Foto: Fena / Fedralni zavod za zapošljavanje

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) za narednu sedmicu najavio je otvaranje javnih poziva za programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za ovu godinu.

Šef odjeljenja u Sektoru za zapošljavanje FZZZ Haris Huskić na konferenciji za novinare u Sarajevu je rekao da će javni poziv za Program sufinansiranja zapošljavanja 2023. biti otvoren od 27. do 29. marta ove godine u periodu od 8.00 do 16.00 sati na web portalu Zavoda.

"Vrijednost tog programa je 37,7 miliona KM, s tim da je vrijednost poziva 28,7 miliona KM, s tim da će devet miliona biti naknadno raspisano, a riječ je o mjeri 'Tražim poslodavca 2023'. Cilj programa je sufinansirati zapošljavanje najmanje 6.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH", naveo je Huskić.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Korisnici programa su svi poslodavci koji su registrovani u Federaciji BiH i redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Mjere koje će biti implementirane za ovu godinu u okviru programa su zapošljavanje pripravnika, mladih s iskustvom, zapošljavanje žena, prilika za sve, zapošljavanje demobilisanih boraca, sezonsko zapošljavanje, nova mogućnost, javni radovi i pomoć potrebnima, te tražim poslodavca.

"Što se tiče pojedinačnih iznosa oni su definirani svakom mjerom i uvećani su u odnosu na proteklu godinu. Također, zadržali smo i to da se povećava osnovni iznos sufinansiranja za deset posto za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri, izuzev za mjeru 'Nova mogućnost 2023'"naveo je Huskić.

FBiH će dobiti Palatu pravde. Iz Vlade su danas objavili ko će raditi na implementaciji

FBiH će dobiti Palatu pravde. Iz Vlade su danas objavili ko će raditi na implementaciji

Javni poziv za Program sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2023 bit će otvoren od 29. do 31. marta također od 8 do 16 sati. Za njegovo provođenje Zavod je planirao sredstva u iznosu od 13 miliona KM, a namjera tog programa je potaknuti najmanje 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje, pokretanje djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih.

Huskić je naveo da su ključne ciljne kategorije mladi, demobilisani borci i žene, pa poticajne mjere obuhvataju poduzetništvo za mlade, za žene, te poduzetništvo za sve, te za demobilisane borce. Iznosi pojedinačnih poticajnih sredstava su povećani u odnosu na prošlu godinu, a povećanje osnovnog iznosa sufinansiranja za deset posto vrijedi za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri.

Naglasio je da će pristup online prijavi imati isključivo registrirani korisnici, te da će biti onemogućen pristup jednog korisnika sa više uređaja.

Portparol Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević napravio je kratak osvrt na realizaciju ova dva ista programa u 2022. godini.

"Kada je riječ o Programu sufinansiranja zapošljavanja 2022, iznos ugovorenih sredstava je oko 35 miliona KM, na osnovu čega je zaključeno 4.396 ugovora sa poslodavcima. U sklopu programa u 2022. godini zaposleno je 7.399 osoba. Što se tiče Programa sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2022 iznos ugovorenih sredstava je gotovo 12 miliona KM, a obuhvat osoba je 2.036 po tom programu", naveo je Čuljević dodajući da se iz ovih brojki može zaključiti da je njihova realizacija bila uspješna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije