Nakon ublažavanja mjera: Sve više migranata pokušava preći granicu

B. T.
Nakon ublažavanja mjera: Sve više migranata pokušava preći granicu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Danas su pripadnici PGP Izačić od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice odvratili pet državljana Maroka, dok su pripadnici PGP Zvornik odvratili dvije osobe nepoznatog državljanstva od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice.

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u Graničnoj policiji BiH. 

U razdoblju od 1. januara 2020. do 12. maja 2020.godine, policijski službenici Granične policije BiH odvratili su 2.230 osoba od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice.

"Broj pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice u ožujku i travnju je bio značajno manji u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom na pandemiju koronavirusa i restriktivne mjere kako u susjednim zemljama, tako i u BiH. No, za očekivati je da će se ublažavanjem restriktivnih mjera, povećati i broj ilegalnih migracija. Već sada na području Unsko-sanske županije sve je više migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u čemu bivaju spriječeni od pripadnika Granične policije BiH", kazala nam je Franka Vican, glasnogovornica GPBiH. 

Granična policija BiH, kako dodaje, kao i do sada, sa svim raspoloživim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, ulaze maksimalne napore u zaštiti državne granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije