Akcija GSS-a Bihać: Spašeni migranti iz jame na planini Plješevici

Radiosarajevo.ba
Akcija GSS-a Bihać: Spašeni migranti iz jame na planini Plješevici
Foto: GSS Bihać / Akcija na Plješevici

Članovi Gorske službe spašavanja Bihać tokom noći su organizirali akciju spašavanja ilegalnih migranata koji su na planini Plješevici zbog ne poznavanja terena i slabe vidljivosti upali u jamu.

"Sinoć oko 20 i 20 GSS Bihać je zaprimio dojavu od strane policije. Odmah po zaprimljenom pozivu krenulo se sa organizacijom spašavanja, te je na lice mjesta izašlo 13 pripadnika GSS Stanice Bihać i uspješno provelo akciju spašavanja. Radilo se o 12 migranata gdje je 11 njih upalo u jamu, prilikom sakrivanja od patrole DGS.

Nakon što su ih primjetili pripadnici DGS-a počeli su sa spašavanjem, i uvidjevši da će biti potrebna stručno-specijalistička pomoć kao i specijalna oprema pozvali su GSS. Pripadnici Stanice Bihać su po dolasku na teren u jami na dubini od 12 metara pronašli 5 unesrećenih sa lakšim i težim povredama, dok se u međuvremenu njih 6 uspjelo izvući pomoću konopca kojeg je imala patrola DGS", kazali su iz GSS-a.

Spasioci GSS-a su nakon zbrinjavanja svih pet povrijeđenih uz pomoć opreme uspjeli izvući iz jame na sigurno. Obzirom da su svi imali povrede po tjelu te da se radilo o većem broju povređenih osoba na lice mjesta pozvana je Hitna pomoć i tim IOM-a, koji su im dodatno sanirali povrede te ih prevezli na polikliniku na dalje postupanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije