! / Nakon trovanja sportista u SRC Ajdinovići: Još dvoje u bolnici, 3 tinejdžera u Hitnoj

23. 08. 2019. u 11:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 77

Zdravstvena slika 11 mladih sportista, koji su jučer hitno prebačeni na Infektivnu kliniku sarajevskog Kliničkog centra zbog simptoma trovanja hranom tokom boravka u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova, i dalje je nepromijenjeno, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Oglasili se iz KCUS-a nakon trovanja djece u SRC Ajdinovići

U SRC Ajdinovići hranom se otrovalo 20 djece? Sumnja se na salmonelu

Kao što smo jučer pisali, riječ je o tinejdžerima uzrasta 14 i više godina koji su u ovom sportsko-rekreativnom centru kod Olova boravili na rukometnom kampu.

Bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja

Oni su se žalili  na bolove u stomaku, povraćanje i dijareju i imali su povišenu tjelesnu temperaturu.

“Pretrage još traju, a danas će se znati uzrok trovanja”, kazala nam je jedna od majki dječaka koji je imao navedene simptome.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba  jučer su se u popodnevnim satima u Hitnu pomoć u Sarajevu javila još tri dječaka sa sličnim simptomima, dok su dva tinejdžera primljena jučer u Bolnicu u Istočnom Sarajevu.

Osim 11 djece koja su smještena na Infektivnoj klinici KCUS-a, od kojih je dvoje u teškom stanju, još 15 mladih sportista je tvrdilo da ima stomačnih problema.

Prema našim saznanjima, uzrok zdravstvenih problema mogu biti hrana ili voda, koju su sportisti konzumirali u ovom sportsko-rekreativnom centru.

U SRC Ajdinovići hranom se otrovalo 20 mališana? Sumnja se na salmonelu - undefined

Foto: SRC Ajdinovići: U SRC Ajdinovići hranom se otrovalo 20 mališana? Sumnja se na salmonelu

Konačnu ocjenu će dati Kantonalna inspekcija iz Zeničko-dobojskog kantona,a danas bi se trebali objaviti rezultati pretrage.  

Jutros smo kontaktirali i Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići, a djelatnik  Amer Čulo nam je kratko kazao:

“Naš SRC se neće oglašavati dok ne dobijemo rezultate pretrage”

Podsjetimo, on je jučer za Radiosarajevo.ba  kazao da je u ovom centru sporne večeri bilo 300 osoba na noćenju. 

Na meniji bili i ćevapi

Od njih 300, 11 djece prijavilo je povraćanje. Prvo su smješteni u Domu zdravlja u Olovu, pa su poslani u KCUS”, kazao je Čulo za Radiosarajevo.ba.

On je dodao da je preuranjeno govoriti o trovanju salmonelom.

“S obzirom na to da je riječ o mladim sportistima, djeca su pila hladnu Cedevitu i druge sokove. Na meniju su bili i ćevapi, a moguće je i da je u pitanju sunčanica”, dodao je Čulo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA