Nakon sunčanog jutra: Danas nestabilno vrijeme, upaljen narandžasti meteoalarm

Radiosarajevo.ba
Nakon sunčanog jutra: Danas nestabilno vrijeme, upaljen narandžasti meteoalarm
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu
Dok u jednom dijelu regije bjesni jako nevrijeme u Bosni i Hercegovini od jutros je sunčano, no tokom dana moguće je očekivati pogoršanje vremena, stoji u vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tačnije, za danas je u našoj državi najavljeno nestabilno vrijeme, s jačim pljuskovima i grmljavinom, a najmanja vjerovatnost za padavine je na istoku Bosne. Također, najavljeni su i jakim do olujnim udari vjetra i grmljavina, dok je lokalno je moguć i grad

Veći dio dana biti će vjetrovito, a puhat će vjetar umjeren i jak južnog i jugozapadnog smjera, s mogućim olujnim udarima juga. Od poslijepodnevnih sati ka noći vjetar bi trebao postepeno slabiti.

Zbog ovakvih najava, u većem dijelu BiH upaljen je narandžasti meteoalarm, te meteorolozi upozoravaju da bi jak vjetar, obilna kiša i grmljavina u jednom dijelu dana mogli biti potencijalno opasni po građane i njihovu imovinu. Narandžasto upozorenje izdato je za livanjsku, banjalučku, sarajevsku, višegradsku i tuzlansku regiju, dok je u ostatku zemlje na snazi žuto upozorenje.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između 12 i 19 stepeni Celjzijusa, dok su za najvišu dnevnu temperaturu većinom predviđene vrijednosti između 19 i 25 stepeni Celzijusa, a na jugu i sjeveroistoku zemlje i do 28 stepeni.

U Sarajevu većinom sunčano sa umjerenom naoblakom i vjetrovito. Prijepodne se očekuje jačanje juga, uz jak vjetar od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U poslijepodnevnim satima na području grada su mogući i slabi pljuskovi. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 14°C, a najviša dnevna temperatura zraka oko 25°C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije