Ugasite klimu jer postoje biljke koje prirodno rashlađuju dom

Radiosarajevo.ba
Ugasite klimu jer postoje biljke koje prirodno rashlađuju dom
Ovo ljeto je, prema svim parametrima, jedno od najtoplijih u historiji naše regije i zbog toga mnogi građani jednostavno ne napuštaju sigurnost svog doma i prosječne temperature koje održavaju klima uređajima.

No, da li znate da postoje biljke zbog kojih slobodno možete isključiti klima-uređaje, a da također zadržite željenu, ugodnu temperaturu?

Moguće je, kažu botaničari, jer priroda obiluje takvim biljkama, uz koje ćete se osjećati vjerovatno jednako ugodno kao i uz klima-uređaj, prenosi Simplemost.

Aloe Vera
Znamo je po raznim zdravstvenim prednostima, a sada nam je još draža jer nam može pomoći sniziti temperaturu zraka u zatvorenom prostoru.
Tako barem tvrde stručnjaci, a uz ovu prednost, ističu još jednu: listovi aloe vere upijaju u sebe formaldehide i benzene iz zraka koje često ostavljamo u svom domu nakon čišćenja industrijskim preparatima.

biljke_aloe_vera_instagram.jpg - undefined

Paprat
Paprat je po ovoj temi jako slična aloe veri jer ima isti učinak na snižavanje temperature u prostoru te isto kao aloe vera može ukloniti loše tvari iz zraka. Zapravo, za to je paprat čak i bolja, što tvrde stručnjaci iz NASA-e koji je smatraju jednom od najučinkovitijih biljaka za pročišćavanje zraka.

biljke_paprat_priroda_instagram.jpg - undefined

Fikus
Slično djelovanje ima i fikus koji je također vrlo dobar rashlađivač te vrlo dobro čisti zrak od štetnih tvari.

biljke_fikus_priroda_instagram.jpg - undefined
Areka palmino drvo
Želite li rashladiti prostor, pročistiti zrak te mu ujedno dati malo prirodne vlažnosti, nabavite si ovo atraktivno drvo.
biljke_areka_palma_priroda_instagram.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije