Nakon smrti Milice Marković: FIPA-om rukovodi zamjenica, čeka se odluka Vijeća ministara

0
Radiosarajevo.ba
Nakon smrti Milice Marković: FIPA-om rukovodi zamjenica, čeka se odluka Vijeća ministara
Foto: Večernji list / dr. sc Sanja Bazina Crnokić

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH Milica Marković preminula je 7. oktobrau Beogradu u 56. godini nakon duge i teške bolesti.

Kako je potralu Radiosarajevo.ba potvrđeno, Agencijom za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) trenutno rukovodi zamjenica direktora FIPA-e dr. sc Sanja Bazina Crnokić.

"Informacija da je Milica Marković, direktorice FIPA-e, preminula, je proslijeđena Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kako bi se o tome zvanično informiralo Vijeće ministara, koje će u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima dalje postupiti", naveli su iz FIPA-e.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Odluku o eventualnom imenovanju vršioca dužnosti direktora Agencije, odnosno odluku o raspisivanju konkursa za prijem i imenovanje novog rukovodioca, također donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, pojajšnjeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, prema podacima Centralne banke BiH, u prvih šest mjeseci 2023. godine u BiH je registrirano 1.041.700.000 KM strahnih ulaganja, što predstavlja povećanje od 30,4% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kada je zabilježeno 798.500.000 miliona KM.

Navedeni podaci potvrđuju trend rasta inozemnih ulaganja u prvom polugodištu ove godine, no ostaje za vidjeti kakva će biti dinamika u tom području do kraja godine. U prvih šest mjeseci 2023. godine zemlje s najvećim upisanim iznosom kapitala u BiH su: Rusija, Nizozemska, Velika Britanija i Hrvatska. Turska i Njemačka također su imale značajna povećanja kapitala.

O preminuloj Milici Marković

Pokojna Milica Marković rođena je 2. novembra 1967. u Bijeljini, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odsjeku za romanske jezike.
Bila je zastupnik u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a potom i poslanik u Vijeću Evrope od 2006. godine do 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije