Nakon prijetnji: Traži se isključenje Rusije iz Upravnog odbora PIC-a

3
Radiosarajevo.ba
Nakon prijetnji: Traži se isključenje Rusije iz Upravnog odbora PIC-a
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ambasada Rusije u BiH

Ambasada Rusije u BiH je uputila žustro saopćenje u kojem je prijetila Bosni i Hercegovini. U saopćenju su oni učešće članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića na Krimskoj platformi nazvali neprijateljskim činom na koji imaju pravo odgovoriti?!

Tim povodom oglasili su se iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, a njihovu poruku objavljujemo u cijelosti:

"Kontinuirane izjave ruskog ambasadora u BiH predstavljaju otvorenu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Ambasador Rusije se opredijelio da direktno i u aluzijama prijeti državi BiH. Ovakve izjave i ovakav pristup jednog šefa misije konfrontira se sa osnovnim postulatima izraženim u Bečkoj konvenciji (1961.) o diplomatskim odnosima. Ambasador je svojim izjavama ispunio sve uslove da bude proglašen personom non grata u BiH.

Marija Šerifović prekinula koncert u Švicarskoj: "Da mi sin bude kao vi, ubila bih se"

Marija Šerifović prekinula koncert u Švicarskoj: "Da mi sin bude kao vi, ubila bih se"

U članu 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima stoji da 'država kod koje se akredituje može u svako doba, i bez obaveze da obrazloži svoju odluku, obavjestiti državu koja akredituje da je šef ili ma koji član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da na koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv'.

Ruski ambasador u BiH je i ranije iznosio prijeteće izjave, "postrojavao" novinare i političku javnost. Nedavno je pozvao rukovodstvo i novinarsku zajednicu u BiH da se "ponašaju razborito i odgovorno, da ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji".

Za ruskog ambasadora nema ništa sporno u separatističkim potezima Milorada Dodika. Izgleda da takve poteze ambasador i njegov šef u Moskvi planiraju, odobravaju i potpisuju. Dodik ima punu podršku Rusije u pokušaju realizacije osamostaljenja bh. entiteta RS. Dodikov režim u bh. entitetu RS je moskovski režim, ali bez vojne moći.

Helez o prijetnjama Ruske ambasade: 'Bolje je da vode računa o Prigožinu, nego o Predsjedništvu BiH'

Helez o prijetnjama Ruske ambasade: 'Bolje je da vode računa o Prigožinu, nego o Predsjedništvu BiH'

Imajući u vidu navedeno pozivamo Predsjedništvo BiH da ruskog ambasadora zbog ovakvih prijetnji jednoj suverenoj državi, članici Ujedinjenih nacija, proglasi personom non grata. Kontinuitet ruskog nasrtaja na suverenitet države BiH mora biti zaustavljen. Rusija treba znati da su taj suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost države BiH skupo plaćeni hiljadama žrtava čiji potomci znaju odbraniti tekovine slavne Armije Republike BiH koja se borila za slobodu svoje države.

Moraju se zaštiti osnovni principi međunarodnog prava i poretka, od kojih zavise sigurnost, stabilnost i prosperitet kompletnog svijeta. Nepovredljivost državnih granica, kao i politička nezavisnost suverenih zemalja, moraju biti kolektivno zaštićeni. Oko ovih stvari ne smije biti kompromisa. Braneći svoje pravo na suverenost, država BiH brani mir i stabilnost.

IGK je u posebnom pismu zatražio od premijera Kanade Justina Trudeau i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da podrže isključenja Rusije iz Upravnog odbora Vijeća za implementacij umira (PIC) u BiH. 

Država koja vrši bestidnu agresiju na drugu državu, koja ubija djecu i sramno ruši civilne objekte, država kojoj se sudi na Međunarodnom sudu pravde, država koja prijeti drugim državama, a posebno BiH, koja je tragično iskusila agresiju i genocid, ne može biti od koristi za implementaciju mira u BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije