Nakon pojave koronavirusa: Vrtići u Tuzli zatvaraju se na dvije sedmice

Radiosarajevo.ba
Nakon pojave koronavirusa: Vrtići u Tuzli zatvaraju se na dvije sedmice
Foto: Arhiv / Ilustracija

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije danas je održan sastanak Kriznog štaba grada Tuzla. Odlučeno je da se javni vrtići zatvaraju na dvije sedmice. 

“U skladu sa svim preporukama Federalnog kriznog štaba i Stručnog tima gradskog štaba Civilne zaštite, Javna ustanova “Naše dijete” nedavno je relaksiranjem mjera počela sa radom, ispunivši sve zadane i preporučene mjere. Obzirom da je zbog popuštanja svih i opštih mjera došlo do pojave novozaraženih na Tuzle i Tuzlanskog kantona identifikovana su i lica među uposlenim u JU “Naše dijete” i među korisnicima usluga, odnosno među djecom. Radi se o odjeljenjima ‘Kolibri’ na Stupinama i odjeljenju ‘Pčelica’ na Ircu. Imajući u vidu da su registrovani pozitivni slučajevi sanitarna inspekcija Gradske uprave Tuzla će privremeno obustaviti rad u svim odjeljenjima JU ‘Naše dijete'”, istakao je inspektor Službe za inspekcijske poslove grada Tuzla, Ademir Ahmetović, prenosi Tuzlanski.ba.

 “U dva navedena odjeljenja JU ‘Naše dijete’ potvrđeni su slučajevi COVID-19 infekcije kod dvije odgajateljice i kod petoro djece. Želim istaći da su svi potvrđeni slučajevi dobrog opšteg zdravstvenog stanja, asimptomatski, dakle, bez teške kliničke slike. Također je istakao da će u ova dva odjeljenja u kojima su potvrđeni slučajevi korona virusa, te i u svim odjeljenjima JU ‘Naše dijete’ u narednom periodu koji podrazumijeva 14 dana privremene obustave rada sprovest će se sve neophodne protivepidemijske mjere. Sva odjeljenja biće obrađena pojačanom i preventivnom i protivepidemijskom dezinfekcijom, a u odnosu na podatke iz epidemiološkog istraživanja odredit će se i eventualno druga lica među uposlenicima i djecom koja će biti testirana na COVID-19”, dodao je Ahmetović. 

“Ovaj nemili događaj se desio. Bitno je da smo svi pravovremeno odreagovali i da smo poduzeli sve potrebne higijensko-epidemiološke i zaštitne mjere kako bi se situacija sanirala i spriječilo dalje širenje zaraze. Mi smo reagovali od samog saznanja da postoji dijete koje je zaraženo i obavijestili nadležen službe i struku kako bi pravovremeno odreagovali. Vrtić na Stupinama je odmah zatvoren i urađena je preventivna vanredna dezinfekcija objekta. Svi radnici su kod kuće, te im je sugerisano da ne dolaze u kontakte sa drugima, da budu na dispoziciji ukoliko bude potrebe da se testiraju. Što se tiče drugog slučaja u vrtiću ‘Pčelica’, tu smo također došli danas do saznanja i odmah reagovali, te je samim time odmah reagovao i Krizni štab. Ono što je najbitnije jeste da su dječica dobro, da su zdravo, da je to blagi oblik zaraze kako nam je to struka kazala i nadamo se da će se na tome završiti i da neće biti daljih širenja zaraze, te da ćemo ovom preventivnom obustavom rada vrtića koje će svojim rješenjem utvrditi glavni sanitarni inspektor”, riječi su Sanje Karić, direktorice JU ‘Naše dijete’.

“Ono što bih apelovala i molila roditelje jeste da ne bude panike među njima.  Ja razumijem da su zabrinuti, i ja sam također kao roditelj zabrinuta u određenoj mjeri, ali zaista smatram da smo svi odreagovali na najbolji mogući način”, dodaje Karić. Ona je također istakla da će glavni sanitarni inspektor donijeti rješenje na koliko dugo će biti vrtići zatvoreni, a preporuka je da to bude 14 dana, te će se pratiti situacija i u skladu sa njom JU ‘Naše dijete’ će postupati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije