Nakon napada na fotoreportera Žurnala oglasio se Huso Ćesir

Radiosarajevo.ba
Nakon napada na fotoreportera Žurnala oglasio se Huso Ćesir
Foto: Žurnal / Huso Ćesir

Predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad i direktor kompanije Bosnaplast Huso Ćesir oglasio se saopćenjem za javnost nakon što je prošle sedmice fizički nasrnuo na fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu i pokušao mu oduzeti kameru.

 Saopćenje prenosimo u cijelosti:

U svoje lično ime, i u ime preduzeća Bosnaplast d.o.o. Sarajevo čiji sam vlasnik i direktor, izražavam žaljenje zbog načina na koji je u četvrtak 28.03.2019. godine oko 13 sati zaustavljeno neovlašteno i nezakonito snimanje naše firme od strane snimatelja Žurnala, sa udaljenosti šest do sedam metara od kapije preduzeća.

Reakcija je bila spontana, neprimjerena i jedini cilj joj je bio da se zaustavi snimanje firme i prostora u njoj. Tom prilikom nije bilo nikakvog fizičkog kontakta sa osobom koja je snimala, već se isključivo nastojalo prekinuti snimanje, što je na kraju i učinjeno. Afekat s moje strane proizvod je provokativnog i drskog ponašanja snimatelja i njegovog odbijanja mog poziva da uđe u krug preduzeća, kako bismo se dogovorili o tome šta hoće i treba da snimi, odgovorajući da je on u javnom prostoru i da može raditi šta hoće.

Na ponovno upozorenje da nema pravo snimati privatni prostor niti iz javnog prostora, isti je nastavio snimati uzduž proizvodne hale i došao do druge kapije preduzeća, kroz koju sam tako iziritiran izašao, došao do snimatelja i prekinuo njegovo snimanje. Prema članu 189. Krivičnog zakona FBiH neovlašteno snimanje privatnog prostora nije dozvoljeno, te se smatra krivičnim djelom za koje je propisana kazna i do tri godine zatvora. Naravno da smo za ovo nedjelo pokrenuli krivičnu prijavu kod nadležnog suda. Ovaj nemili događaj iz prošle sedmice je zapravo započeo još prije dvije godine, kada su nas građani i komšije iz blizine preduzeća obavijestili da se u blizini njihovih kuća često parkiraju automobili iz kojih se snima proizvodni pogon, skladište firme i obje kapije, često i po 24 sata dnevno.

Pokušali smo u više navrata saznati o čemu se radi, ali se vozilo svaki put udaljilo sa lica mjesta. Zabilježeni registarski broj tablica je E49-J-156 i iste tablice su prebacivane na više različitih automobila marke Toyota Yaris, Seat, Peugeot 206 itd. Na naš upit ko je vlasnik ovih tablica iz policije su nam odgovorili da taj broj nije u sistemu. Firma Bosnaplast d.o.o. svoj proizvodni program i funkcionisanje firme sa svim službama, alatnicom, servisom, laboratorijom itd. ostvaruje u svom vlastitom prostoru. Taj prostor kupili smo putem aukcije (javne licitacije) od strane Kantonalnog Suda u Sarajevu 2004. godine, i to nakon pet pokušaja Suda da pronađe kupca za imovinu na lokaciji gdje se i danas nalazimo.

Posebno napominjemo da nikada nismo učestvovali u procesu privatizacije, a registrovani smo u Sarajevu 1998. godine. JIB: 4200152250006, PDV br: 200152250006, Upis kod Kantonalnog suda Sarajevo, MBS: 65-01-0167-14 Račun kod: Intesa Sanpaolo banka 154-18020104-97104, Union banka 102-04400000-52672, BBI banka: 141-30653200-54495 2 Osnovna djelatnost firme je prerada polimera (plastike), gdje se kroz visokotehnološki proces hemijske i termičke obrade metodom ekstruzije i brizganja polimera stvara nova vrijednost u vidu preko hiljadu vrsta proizvoda. Godišnje preradimo od dvije do četiri hiljade tona repromaterijala, od čega se najviše proizvode cijevi za transport vode i odvodnje, gasa, cijevi za optičke i elektro kablove, potrebnog spojnog asortimana, zatim plastičnih elemenata za automobilsku industriju, plastenika, itd.

Kupci naših proizvoda su javna i privatna preduzeća koja se bave izgradnjom infrastrukture, lokalne zajednice, humanitarne organizacije, pojedinci koji su u izgradnji vlastitih objekata, preduzeća koja se bave izgradnjom stambenih i privrednih objekata, kao i preduzeća i gazdinstva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Za dvadeset godina postojanja Bosnaplasta proizveli smo preko pedeset hiljada kilometara cijevi raznih profila i raznih namjena koje su danas u funkciji. Naše proizvode plasiramo oko 50% kroz izvoz u zemlje EU, Afrike i Azije, a 50% na domaće tržište. Jedina smo firma u Kantonu Sarajevo koja proizvodi cijevi i plastenike, ali i pored toga prema logici Žurnala i njemu sličnih medija te proizvode ne bi smijela kupovati javna preduzeća, pa ni kroz procedure javnih nabavki.

Deset puta je više slučajeva javnih nabavki kada naše ponude nisu izabrane, ali takvi slučajevi Žurnal ne zanimaju. Mi za razliku od Žurnala novac ne dobivamo od stranih ambasada i NVO, nego egzistenciju svojih uposlenika osiguravamo proizvodnjom i prodajom naših proizvoda na tržištu. S pravom se pitamo ko i zašto nas tajno snima tražeći ovdje lopove i lopovske radnje? Kome to treba? Zanimljivo je istaći kako istraživači Žurnala nisu primjetili pustošenje državne firme GP Bosna koja se nalazi odmah do firme Bosnaplast, da svoje istraživačke sposobnosti dokažu u firmi u kojoj više niko ne radi i nema im ko zabraniti snimanje i za dvije minute oduzeti i vratiti im njihovu istraživačku kameru.

Bilo kako bilo, povodom ovog nemilog događaja imam posebno zadovoljstvo iskreno zahvaliti ambasadama: kineskoj, njemačkoj, engleskoj, francuskoj, italijanskoj, iranskoj, turskoj, palestinskoj, kao i ostalima koji nisu izrazili podršku neugroženom snimatelju u njegovoj nezakonitoj radnji u svrhu i za račun reketaškog novinarstva.

P.S. Imamo obavezu povodom ovog slučaja uputiti poziv mentalno (intelektualno), moralno i stručno unakaženoj vladi sarajevskog kantona, posebno premijeru i ministru privrede, da umjesto podrške počiniocima krivičnog djela (neovlašteno snimanje od strane reketaškog snimatelja) upute prave istraživačke novinare u preduzeća poput GP Bosna da im pomognu. Možda će tamo otkriti ono što traže u preduzeću Bosnaplast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije