Nakon konferencije ministara: Dragan Mektić pojasnio šta znači europski islam

Fena
Nakon konferencije ministara: Dragan Mektić pojasnio šta znači europski islam
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić
Nakon što su održali sastanak u Sarajevu, ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić i ministar za unutrašnje poslove Austrije Wolfgang Sobotka saopćili su da je moguće organiziranje euroislamske konferencije u budućnosti.

Mogućnost da se ovakva konferencija održi u budućnosti najavio je Sobotka, koji je kazao da će inicirati održavanje takvog skupa kada njegova zemlja iduće godine preuzme predsjedavanje Europskom unijom, što je fasciniralo i Dragana Mektića.

Mektić je rekao i da pojam europski islam, koji se spominje na aktuelnom sarajevskom skupu, ne podrazumijeva "neki novi islam", već da Europa, u koju su se u međuvremenu slile migracije ljudi iz islamskih zemalja, prihvati islam, kao i da islam prihvati europska civilizacijska dostignuća, standarde i ljudska prava.

Obojica ministara izjavili su da Sarajevo nije slučajno odabrano za mjesto današnje konferencije i da je razlog tome što se u Bosni i Hercegovini islam tradicionalno prakticira na način koji podrazumijeva toleranciju i uvažavanje vrijednosti drugih.

Austrijski ministar je kazao kako su na današnjem skupu glavne bile tri teme koje se tiču borbe i prevencije terorizma, ekstremizma i radikalizma, kako bi se poslije kroz brojne mehanizme izgradilo zajedničko društvo.

Mektić je ovom prilikom kazao da su dogovoreni brojni projekti saradnje između Austrije i BiH, ali i drugih država koje su učestvovale na današnjoj konferenciji ministara za unutrašnje i vanjske poslove.

Veoma zanimljivo bilo je i obraćanje Vlahe Orepića, ministra za unutrašnje poslove Hrvatske koji je pojasnio izjave Kolinde Grabar-Kitarović o mogućem dolasku velikog broja terorista u BiH, kazavši kako struka taj problem ne prepoznaje na taj način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije