Sastanak Mektića i Sobotke: BiH i Austrija moraju ojačati policijsku saradnju

Radiosarajevo.ba
Sastanak Mektića i Sobotke: BiH i Austrija moraju ojačati policijsku saradnju
Dragan Mektić, ministar za sigurnost BiH, i Wolfgang Sobotka, ministar za unutrašnje poslove Austrije, sastali su se u okviru nastojanja da se ojača bilateralna i policijska saradnja dviju država.

Mektić i Sobotka su,  zajedno sa svojim delegacijama, razgovarali o iskorištavanju mogućnosti koje pruža Konvencija o policijskoj saradnji zemalja Jugoistočne Europe (PCC SEE), ali i o uspostavljanju novih regionalnih projekata koji bi omogućili bržu i efikasniju razmjenu podataka i policijsku saradnju.

Također, tokom razgovora posebno su se fokusirali na zajedničku borbu protiv terorizma, a kao pozitivan primjer navedena je zajednička akcija BiH i Austrije u kojoj je uhapšeno više osoba u Beču i Grazu.

Problem s kojim se suočavaju obje zemlje su osobe koje se bore na ratištima u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija, te je konstatirano da je neophodno nastaviti pravovremenu razmjenu svih informacija i saradnju sigurnosnih agencija u ovoj oblasti.

Ministar Sobotka je istaknuo da Austrija ima veliki interes da podrži BiH na europskom putu te da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti kroz direktnu pomoć, ali i obuke i prijenos iskustava kako bi BiH što prije ispunila potrebne uvjete i standarde u sigurnosnom sektoru, saopćeno je iz Ministarstva za sigurnost BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije