Nakon incidenta u Goraždu, oglasio se Klub poslanika SDA BPK: Mnogo neistina

2
Radiosarajevo.ba
Nakon incidenta u Goraždu, oglasio se Klub poslanika SDA BPK: Mnogo neistina
Foto: RTV BPK / Goražde

Edita Velić (DF), dosadašnja predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, smijenjena je danas s ove pozicije, a na to mjesto je izabrana Daliborka Milović iz Liberalne stranke (LS).

A upravo se nakon ove smjene na društvenim mrežama pojavio snimak naguravanja među skupštinskim klupama, kada je dopredsjedavajući Skupštine Edim Fejzić nasrnuo na zastupnika Nijaza Musića (SDA).

Sukobu je, osim izbora Milović, prethodilo to što je Musić, kako prenose mediji, ironično Fejziću čestitao Božić, s obzirom na to da se Edim Fejzić izjašnjava kao Hrvat.

Oglasilo se i Klub poslanika SDA u Skupštini BPK, a saopćenje prenosimo u cjelosti.

"S obzirom da je u toku, a naročito nakon završetka konstituirajaće sjednice Skupštine BPK Goražde u medijima i na društvenim mrežama iznešeno mnogo neistina i optužbi Klub poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde ističe sljedeće:

Oštro osuđujemo svaki vid nasilja, verbalnih prijetnji i diskriminacije na nacionalnoj, vjerskoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Također se ograđujemo od neistina koje putem društvenih mreža a i u toku trajanja sjednice iznose poslanica Edita Velić i poslanik Nijaz Musić naročito kada je u pitanju Stranka demokratske akcije, njeni kadrovi i stavovi Kluba poslanika Stranke demokratske akcije.

Klub poslanika Stranke demokratske akcije podržao je prijedlog Kluba Srba da u rukovodstvo Skupštine se izabere predstavnica srprskog naroda a što su jednoglasno podržali i svi prisutni zastupnici na sjednici Skupštine a među njima i Edita Velić i Nijaz Musić.

Sjednici je prisustvovalo 21 od ukupno 25 poslanika.

Radi istinitog informisanja javnosti, a zbog iznošenja neistina od strane Edite Velić ukazujemo na odredbe Poslovnika Skupštine BPK Goražde koji decidno propisuje ko i na koji način vrši izbor Predsjedavajućeg Skupštine, član 10. :

'Svaki klub naroda bira i predlaže među svojim članovima jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine.

Skupština glasanjem pojedinačno potvrđuje izbor kandidata, i to natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika u Skupštini.

Tri kandidata čiji je izbor potvrdila Skupština između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine i odluku saopćavaju Skupštini.'

Izabrano rukovodstvo Skupštine BPK Goražde čine Edita Velić (DF), Daliborka Milović (LS) i Edim Fejzić (Goraždanska priča) čime je omogućeno Ustavom zagarantovano pravo sva tri konstitutivna naroda.

Izbor Daliborke Milović za Predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde je u skladu sa članom 10. Poslovnika Skupštine BPK Goražde.

Optužbe Edite Velić a prijetnje Edite Velić i Nijaza Musića na današnjoj sjednici Skupštine BPK Goražde a koje su vjerovatno i uzrokovale skandal i verbalni obračun osuđujemo jer su protivne političkom bontonu i uvažavanju drugačijih mišljenja.

Pozivamo nadležne organe da sankcionišu govor mržnje, vrijeđanje i iznošenje neistina, a zastupnike u Skupštini BPK Goražde da dostojanstveno obavljaju svoj posao i poštuju Ustav BPK Goražde i poštuju zakletvu koju su položili", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije