Nakon federalnih i vlasti RS objavile iznos najniže plate u 2022.: Ovo je iznos

3
Radiosarajevo.ba
Nakon federalnih i vlasti RS objavile iznos najniže plate u 2022.: Ovo je iznos
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Vlada bh. entiteta RS donijela je danas Odluku o najnižoj plati za 2022. godinu i ona je utvrđena u neto iznosu od 590 КM.

Tretnutna najniža plata u ovom entitetu iznosi 540 KM, što znači da bi ista trebala biti povećana za 50 KM.

Vlada RS shodno članu 109. Ustava RS utvrđuje da je od opšteg interesa da se Odluka o najnižoj plati u RS za 2022. godinu objavi u "Službenom glasniku RS" i da stupi na snagu 1. januara 2022. godine.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Zakonom o radu propisano je da ukoliko Ekonomsko-socijalni savjet ne utvrdi prijedlog, odluku o najnižoj plati donosi entitetska Vlada, "imajući u vidu kretanje plata, rast proizvodnje i životnog standarda u RS".

Ekonomsko socijalni savjet RS je, podsjećaju u Vladi, razmatrao pitanje utvrđivanja prijedloga iznosa najniže plate za 2022. godinu i tom prilikom nije postignut konsenzus po tom pitanju.

Podsjećamo, jučer je federalni premijer Fadil Novalić gostujući u intervjuu na BHRT-a otkrio kako će najniža plata u ovom dijelu BiH u godini pred nama iznositi 550 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije