Nakon Dodika i Nešić prijeti otcjepljenjem: "Ako Schmidt pređe 'crvenu liniju' idemo u disoluciju"

24
Radiosarajevo.ba
Nakon Dodika i Nešić prijeti otcjepljenjem: "Ako Schmidt pređe 'crvenu liniju' idemo u disoluciju"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik prijetio otcjepljenjem ovog entiteta, oglasio se i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

"Pitanje imovine je riješeno i ona pripada RS, a ukoliko se pređe ta crvena linija - RS zadržava pravo da preduzme korake u skladu sa pravom svakog naroda na samoopredjeljenje", rekao je Nešić.

Pomenuo je i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

"Vjerujem da Christian Schmidt, koji nije visoki predstavnik, neće preći crvenu liniju, ali da mu poručimo da su RS i njeni funkcioneri spremni da, ukoliko se to desi, zauzmu jedinstven stav i idemo u disoluciju", rekao je Nešić.

Govoreći o zakonu o Ustavnom sudu BiH i zakonu o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu, Nešić je naveo da to pitanje treba riješiti što prije, te da Ustavni sud bude na principima konstitutivnosti naroda i ustavnog poretka BiH, odnosno dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Odgovarajući na pitanje o izjavama ministra unutrašnjih poslova FBiH Rama Isaka koji je rekao da će predsjednik RS Milorad Dodik biti uhapšen ukoliko proglasi nezavisnost, Nešić je rekao da Dodika neće uhapsiti niti Isak, niti bilo ko drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije