FB / Nakon Dine Konakovića pozitivna i Dalija: Za vas koji i dalje sumnjate, virus postoji

29. 06. 2020. u 15:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 611

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde (NiP), pozitivan je na koronavirus i već se neko vrijeme nalazi u izolaciji.

Oglasila se na Facebook profilu i Dalija Hasanbegović-Konaković, njegova supruga sa ne tako dobrim vijestima,napisala je da je i ona je pozitivna na novi soj koronavirusa. 

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

"Ne smijem danima ništa da napisem jer ovaj COVID-19 kao da ima nešto balkansko u mentalitetu. Znate kako samo kod nas plaše "nemoj se smijati, oplakaćeš!", baš po tom principu djeluje ovaj novi nevidljivi neprijatelj.

Kad smo otkrili da je Dino pozitivan i bili sretni da je prošao sa manje od tri dana vrlo blage temperature, saznali smo za obostranu upalu pluća.
Kad smo se obradovali jer uprkos tome dobro diše i ne kašlje puno, uslijedila su dva dana i noći gušećeg zastrašujućeg kašlja.

Kad smo odahnuli jer smo Kiana Aja i ja nekoliko uzastopnih testova bile negativne, stigao je moj pozitivan nalaz.

Ne radujem se jer ne smijem, pozitivna sam na virus, ali nemam COVID 19 odnosno nemam simptome. Nadam se da će tako i ostati.
Hvala dragom Bogu, pa nam je dijete stalno negativno. I to je potpuni blagoslov jer smo mi porodica koja se stalno grli, ljubi, mazi, ludira, uvijek imamo neki kontakt.

Za vas koji i dalje sumnjate, virus postošji. Vrlo je stvaran. Vrlo nepredvidiv i vrlo podmukao. Za vas koji se puno plašite, nemojte. Nosite masku i naočale po potrebi kada ste u kontaktu s ljudima i u zatvorenim prostorima, držite distancu i perite ruke često. Virus nije skakavac, ne skače na vas sa odjeće i površina, ne morate opsesivno sve stalno dezinficirati, dovoljno je samo da volite sebe, budete pametni i nosite maske. I učite iz tuđih iskustava.

Sjećate se one liste potvrđenih simptoma COVIDa 19 koju smo skoro svi dijelili u martu? Po našem iskustvu, skoro nijedan simptom nije bio isti.
4. dan od kontakta sa zaraženim (sada to znamo, tada nismo) Dino je predvečer i tokom noći imao temperaturu koja nije prelazila 37,8. Ni malaksalost i nijedan drugi simpotom. Odmah smo ujutro zvali laboratorij da mu rade nalaze, ni njima njegovi simpotmi nisu bili sumnjivi. Krvna slika, diferencijalna krvna slika, CRP nisu pokazali nista zabrinjavajuće-nekoliko doktora je pogledalo nalaze. Drugi dan takve iste temperature i bez ijednog drugog simptoma-imao apetit, imao snage, imao čulo mirisa i okusa, nije imao glavobolju, zvali smo drugi laboratorij da radi serološki test na antitijela za SARS-CoV-2 odnosno novi korona virus. Nalazi bili negativni. To je bio 5. dan od kontakta sa zaraženim i drugi dan od početka simptoma, sada znamo da je to bilo prerano da se antitijela formiraju.

Dini treći dan vec prestala temperatura, četvrti dan bio potpuno zdrav i pun energije, krenuo na posao. Prije prvog sastanka sazna da mu je kolega smješten na Podhrastove i samoinicijativno se prijavi za samoizolaciju i testiranje. Nalaz PCR testa stigne pozitivan, Dino gubi čulo mirisa i počinje kašljucati. Dan poslije kašalj se pogoršava, navečer hitno radi CT pluća koji pokaže tu karakterističnu obostranu upalu.

Pola ljekara sa kojima smo stalno u kontaktu želi da se odmah prijavi u bolnicu, pola kaže može ostati kući, ali da stalo pratimo zasićenost krvi kisikom i temperaturu. Dino se odlučuje za kućno liječenje pod ljekarskim nadzorom i sa terapijom. Kašalj se pogoršava, noći su najgore, spavati je jedino moguće sjedeći, a jednu ni sjedeći ni nikako kašalj nije prestajao i postajao je sve gori.

Tada vam je samo u glavi ista rečenica koju je nekoliko doktora reklo: "COVID upala pluća zahtjeva hospitalizaciju jer se stanje od stabilnog do kritičnog zna promijeniti za sat." I brojite minute do svitanja jer danju sve nekako lakše, pa onda opet u grču strepite od ćnoći. Ali hvala Bogu bilo je bolje. Nije mu se nikada vratila temperatura, a to je bio dobar znak.

Sad će mu dvije sedmice od prvog dana simptoma i trebalo bi da smo na kraju, ali opećeni i dalje ne smijemo da se radujemo. U terapiji su mu između ostalog uključili i treći jaki antibiotik, a svaki dan sebi dvaput daje injekcije clexana.

Kažu da ce trebati vremena da pluća oporave, vrati snaga i kašalj prestane.
Uz sve, ogromnu smo brigu imali da nismo nekoga zarazili. Hvala Bogu niko ko je s nama imao bliži kontakt, nijedan član porodice, nijedan kolega, nijedan moj Aljazeerovac nije pozitivan.

Ljekari i sestre iz Doma zdravlja Stari Grad, epidemiolog iz Vrazove, policajci koji nas kontrolišu svi su predivni, vrlo dobro organizovani i informisani i nismo ni svjesni koliko veliki teret ove situacije nose na leđima.

Salonske stručnjake viđamo u štabovima i po ekranima, pravi stručnjaci borbu vode na terenu, raspolažu puno boljim, aktuelnijim i korisnijim informacijama, ne dižu paniku i vrlo su realni u procjenama. Bilo bi puno efikasnije u ovoj borbi da znamo te terenske informacije o promijenjenim simptomima, da znamo komplikacije koju nose bakterijske superinfekcije koje prate COVID 19 i kako ih spriječiti, da znamo šta trebamo pratiti i mjeriti, da znamo da su zaista veće količine vitamina C, cink, selen i vitamin D saveznici u borbi protiv virusa, da znamo da djeca (dragom Bogu hvala zbog toga) uglavnom prolaze bez ikakvih simptoma, a ako ih ima to su najčešće temperatura, proljev i povraćanje.

Njemci i Švicarci od početka kažu da su djeca otpornija, a mi smo se definitvno uvjerili u nepotrebnost i naučnu neutemeljenost one martovske naredbe da nam djeci zabrane izlazak.

Počela sam pisati samo da vam svima zahvalim na divnim porukama, ali me ponijelo. Nama su puno pomogla tuđa iskustva, možda nekome od vas pomogne ovo naše. Bili smo u kontaktu i sa ljekarima iz Turske jer se dobro bore sa COVIDom 19 i imaju odličnih savjeta.

Dino je imao upalu pluća ranije, ovo je puno gore. Bez ikakvog pretjerivanja, neuporedivo gore. Nemojte potcjenjivati virus, ali nemojte ni paničiti. Koristite maske, bez bespotrebnog grljenja i ljubljenja, perite ruke i živite. Kažu da se virus mora pustiti da cirkulise sada da nas ne bi horor dočekao u oktobru, zato volite sebe, budite pametni i nosite maske, naročito u zatvorenom.

A ako vam zatreba, korisna vježba za povećanje plućnog kapaciteta je puhanje balona. Tako Dino vježba, Kianu zabavlja, a ja konačno mogu da sjedim i brojim sve nove sijede koje sam dobila za ovih 10 dana", napisala je ona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA