Nakon devet godina trajno riješen problem grijanja u Kampusu

1
Radiosarajevo.ba
Nakon devet godina trajno riješen problem grijanja u Kampusu
Foto: Press služba KS / S potpisivanja ugovora

Dugogodišnji problem grijanja u Kampusu Univerziteta u Sarajevu trajno je riješen, nakon što je potpisan ugovor o korištenju i održavanju termoenergetskog postrojenja za proizvodnju toplotne energije.

Ugovor su potpisali rektor UNSA Rifat Škrijelj, v.d. direktor KJKP Toplane Amel Đogić, te ministri a obrazovanje, nauku i mlade i komunalne privrede i infrastrukture Anis Krivić i Nihada Glamoč.

Kako je saopćeno, UNSA će predati “Toplanama” na korištenje i održavanje kotlovnicu, podstanicu, instalacije, opremu, prateće prostorije i distributivnu mrežu u Kampusu i izvan njega, radi isporuke toplotne energije.

Grijanje iz sistema “Toplana” korisnicima objekata u Kampusu će biti uspostavljeno za nekoliko dana, odnosno nakon što se obavi redovan servis na kotlovnici i podstanici.

Premijer Nenadić je kazao kako je sretan da je Vlada konačno riješila ovaj dugogodišnji problem i to na kvalitetan način, zbog čega više nikada neće biti dovedeno u pitanje grijanje korisnika Kampusa.

“Mislim da smo napravili jedan strateški iskorak, jer ovaj projekt treba da se razvija i ubuduće, da se pokaže ekološka odgovornost naspram ovog grada i njegovih stanovnika”, naglasio je Nenadić.

Rektor Škrijelj je naglasio da je ovim Ugovorom problem trajno riješen, a na to se čekalo devet godina.

Kazao je da će korisnici organizacionih jedinica UNSA smještenih u Kampusu ubuduće imati uredno i bolje grijanje nego do sada, ali i da će kotlovnica u sastavu “Toplana” emitirati manje zagađujućih materija u zrak.

Ministar Krivić je istakao da će studenti zasigurno osjetiti razliku u boljem grijanju, a prelaskom na sistem “Toplana” ostvarit će se i uštede na računima za oko 350.000 KM na godišnjem nivou.

“Drago mi je da smo okončali ovaj problem, nakon toliko vremena. Najvažnija je sigurnost i kontinuitet u isporuci grijanja, jer u sastavu Kampusa imamo više organizacionih jedinica, a tu je i biblioteka, te arhivska građa, čije je očuvanje bitno i na koju utiču promjene temperatura”, kazao je ministar Krivić.

Kako je navela ministrica Glamoč, obaveza je ministarstva kojim ona rukovodi da obezbijedi sredstva u budžetu za projektovanje i rekonstrukciju kotlovnice u narednom periodu, radi osiguranja što kvalitetnije isporuke toplotne energije.

V.d. direktora “Toplana” Đogić je istakao da je ugovorom predviđen prelazak u vlasništvo ovog preduzeća dijela zemljišta na kojem se nalazi kotlovnica. Tu će se graditi veliko postrojenje na koje će biti priključen i veći broj objekata, čija je gradnja planirana regulacionim planom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije