Nakon brojnih primjedbi građana, evo šta je ministar Hadžiahmetović zatražio

0
Radiosarajevo.ba
Nakon brojnih primjedbi građana, evo šta je ministar Hadžiahmetović zatražio
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Enver Hadžiahmetović

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović najavio je danas uvođenje novih, konkretnih poteza na poboljšanju čistoće grada i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu.

Nakon brojnih primjedbi i nezadovoljstva građana zbog prljavog grada, neredovnog odvoza otpada, ministar je još jednom zatražio od nadležnih preduzeća KJKP “Rad” i KJKP “Park” odgovore na sve učestalija pitanja iz ove oblasti.

Kako je izjavio Hadžiahmetović, trenutno stanje i nezadovoljstvo građana je nedopustivo, te će se poduzeti hitne mjere, a čistoća grada će u narednom periodu biti prioritet u njegovom radu. Na sastanku koji je ministar danas održao sa upravom preduzeća “Rad” dogovoreno je hitno formiranje Operativnog tima koji će upravljati akcijom uvođenja reda u oblast komunalne čistoće na ulicama Sarajeva. Timom će upravljati lično ministar Hadžiahmetović.

„Tim će vršiti sistemski nadzor i praćenje poslova iz oblasti čistoće, činit će ga predstavnici KJKP ‘Rad’, ‘Park’ i ‘Vodovod i kanalizacija’, Uprave za inspekcijske poslove, te nadležnog Ministarstva. Dodatno ćemo angažovati 100 sezonskih radnika za ‘Rad’ i ‘Park’ koji će intenzivno raditi na čišćenju grada. Zahtijevat ću pojačan angažman komunalnih redara i inspektora na terenu jer Sarajevo mora imati izgled dostojan glavnog grada Bosne i Hercegovine, a građani moraju imati uslugu koju im je dužno osigurati nadležno komunalno preduzeće,“ poručio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da KJKP “Rad” radi punim kapacitetima na odvozu smeća i održavanju čistoće grada, ali problem i dalje predstavlja nedostajuća mehanizacija i ljudstvo. Stoga će se uposliti novi, sezonski radnici i nastojati ubrzati procesi nabavke novih mašina. Godinama su se nakupljala brojna neriješena pitanja i problemi, te je sada cilj da komunalna preduzeća Park i Rad pod monitoringom nadležnog ministarstva pokrenu zajedničke aktivnosti kako bi se pitanje gradske čistoće napokon sistemski riješilo.

Mi sada moramo rješavati nagomilane probleme iz prethodnog perioda i obećavam građanima da ćemo to i uraditi. Pokrenut ću sve potrebne aktivnosti kako bi se formirala komunalna policija koja će zavesti red i natjerati na odgovorno ponašanje. Od građana očekujemo partnerski odnos, da nam prijave svako nelegalno odlaganje otpada i pomognu u raščišćavanju ove situacije. Pozivam građane da svaki slučaj nepropisno odloženog otpada prijave komunalnom preduzeću Rad, a ja im obećavam da će na svaku njihovu prijavu biti odgovoreno,“ odlučan je ministar.

Prijave nepropisno odloženog otpada građani mogu prijaviti putem viber broja 062 00 22 44.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije