Vodostaj rijeka u Tešnju raste: Građani u strahu od velikih poplava

Fena
 Vodostaj rijeka u Tešnju raste: Građani u strahu od velikih poplava
Obilne padavine u utorak zabrinule su brojne građane Bosne i Hercegovine, posebno na sjeveru države gdje je došlo do izlijevanja pojedinih rijeka u naseljenim mjestima.

Prvenstveno su stigle informacije iz Banja Luke, gdje je stanovništvo alarmirano zbog visokog nivoa Vrbasa, a u poslijepodnevnim satima zabrinutost su istakli i mještani Cerovaca, Vukovog i Rosulja u općini Tešanj, gdje je došlo do izlijevanja rijeke Radušice.

Tom prilikom je poplavljeno značajno poljoprivredno zemljište, te ugrožen manji broj stambenih i dva privredna objekta.

Također, u naseljenom mjestu Jelah (Jelah polje) došlo je do izlijevanja potoka i plavljenja, usljed površinskih voda, više stambenih i jednog poslovnog objekta.

Zbog nastale situacje i nastavka intezivnih padavina preduzete su hitne mjere odbrane od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije. Nema ugroženih ljudi i životinja, a kiša i dalje pada smanjenim intezitetom.

Vodostaji navedenih vodotoka su u blagoj stagnaciji.

Vodostaj Usore je prešao granicu obavještavanja (290 cm) i trentno je iznad 320 cm sa tendencijom značajnijeg rasta, navedeno je u Izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije