Nakon 90 godina: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru

14
Radiosarajevo.ba
Nakon 90 godina: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru
Foto: EPA-EFE / Patrijarh Porfirije

Srpski patrijarh Porfirije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru povodom 150 godina od njenog osveštanja.

"Najveći pad svih nas koji su živjeli u Mostaru je kada su rušene svetinje, mjesta na kojem smo pozvani da se molimo Bogu. Nema većeg blagoslova nego kada se zidaju svetinje i kada se obnavljaju svetinje. Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno", rekao je patrijarh tokom liturgije.

Još od doba patrijarha Varnave Posljednja patrijaršijska liturgija u Sabornoj crkvi Svete Trojice služena je prije 90 godina za vrijeme patrijarha Varnave. Organizatori ovog događaja su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Mostar.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

U 12.00 sati u hotelu "Mepas" bit će održan donatorski ručak za obnovu Saborne crkve na koji su pozvani visoki dužnosnici iz RS, Federacije BiH, regije te načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti. 

Starješina ove crkve Duško Kojić rekao je da su prisustvo potvrdili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. Kojić je naglasio da je dolazak Njegove svetosti u Mostar od velikog značaja za pravoslavne u dolini Neretve i izrazio nadu da će ta posjeta biti prekretnica za završetak obnove Saborne crkve.

Vukanović pita patrijarha Porfirija: Šta satima dogovarate s Dodikom i Vučićem iza zatvorenih vrata?

Vukanović pita patrijarha Porfirija: Šta satima dogovarate s Dodikom i Vučićem iza zatvorenih vrata?

Patrijarh srpski Porfirije stigao je u subotu, 23. septembra u dvodnevnu posjetu Mostaru povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja još nije obnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine. 

Patrijarh Porfirije je posjetio Manastir Žitomislić gdje je poručio da je za svakog čovjeka veliki blagoslov kada dolazi u Hercegovinu i da nema onoga koji je došao u nju, u njezine svetinje i manastire, a da nije otišao s utjehom. Dvodnevna posjeta On je potom boravio u Prebilovcima gdje je rekao da se treba moliti da se nikada nikome ne dogodi i ne ponovi ono što su doživjeli prebilovački i svehercegovački mučenici. Patrijarh Porfirije je u subotu u Vladičanskom dvoru u Mostaru posjetio izložbu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, a zatim i Stari grad te prisustvovao prijemu u Gradskoj vijećnici. 

SPC tvrdi: Vlasti na Kosovu zabranile patrijarhu Porfiriju ulazak u državu

SPC tvrdi: Vlasti na Kosovu zabranile patrijarhu Porfiriju ulazak u državu

U Sabornom hramu u Mostaru sinoć, 23. septembra, služena je doksologija u čast patrijarha srpskog Porfirija u prisustvu velikog broja vjernika iz Mostar i cijele Hercegovine. Saborna crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara. Crkva je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i srušena. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali je za kompletnu obnovu potrebno još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter, prenosi Bljesak.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije