... / Najtraženiji slovenački bjegunac pao u BiH

02. 07. 2021. u 19:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedan od najtraženijih slovenačkih bjegunaca Danijel Borojević (45) nakon skoro dvije decenije skrivanja uhapšen je u Banjoj Luci, saznaju Nezavisne.

Kako pišu, u četvrtak prilikom legitimisanja otkrili su ga pripadnici banjalučke policije, a za njim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica zbog razbojništva, odnosno oružane pljačke banke u Celju teške oko 130.000 eura.

Borojević je godinama unazad na Evropolovoj listi najtraženijih bjegunaca iz bivše Jugoslavije, a prema informacijama Evropola koristio je i drugi identitet.

On je nakon hapšenja u Banjoj Luci predat Sudu BiH radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Slovenački mediji Borojevića su izdvajali na vrh liste među najtraženijim Slovencima, zbog jedne od tamošnjih najvećih pljački.

Prema podacima s Interpolove potjernice, Borojević je rodom je iz Kranja, a slovenačka policija tražila ga zbog razbojništva, odnosno zbog oružane pljačke Krekovo banke.

Ova filmska pljačka desila se u Celju 2002. godine kada je Borojević uz prijetnju automatskom puškom zajedno sa saradnikom oteo 130.000 eura.

Nakon razbojništva je pobjegao te je slovenačka policija od tada intenzivno tragala za njim, a on je uspio čak 19 godina da izmakne pravdi.

Policija u Sloveniji tražila je i pomoć građana u pronalaženju Danijela Borojevića, očekujući bilo kakve korisne informacije koje bi im pomogle da ga uhapse.

Dok su ostali saučesnici uhapšeni nakon pljačke, Borojeviću godinama nisu mogli ući u trag, a sumnjalo se da se pod drugačijim identitetom krije baš u Bosni i Hercegovini ili nekoj od zemalja u regionu.

Zanimljivo je da je u avgustu 2017. godine na slovenačkoj razglednici tražen Danijel Borojević zbog krivičnog dela razbojništvo, a to je bila aktivnost u sklupu zajedničke evropske kampanje kako bi se lakše došlo do počinilaca najtežih krivičnih djela te su kreirane razglednice s pomalo šaljivim porukama, po jedna za svakog od najtraženijih bjegunaca koji su počinili teška krivična djela u državama EU.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)