Najtoplija godina: U tri bh. grada nikad nisu izmjerili više temperature

Radiosarajevo.ba
Najtoplija godina: U tri bh. grada nikad nisu izmjerili više temperature
Foto: Printscreen / Grafički prikaz

Prema preliminarnoj analizi, prosječna godišnja temperatura zraka u Bosni i Hercegovini bila je znatno veća u odnosu na referentni period (1961 1990.) Kako je saopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), na meteorološkim stanicama Bihać, Sanski Most i Tuzla 2019. godina je najtoplija od početka službenih mjerenja.

U Bihću je tako srednja godišnja temperatura lani iznosila 13,2, a u Tuzli 12,2 stepena. 

„Pozitivna temperaturna odstupanja, u odnosu na navedeni period, na većini stanica bila su veća od dva Celzijusova stepena. Najveća odstrupanja bila su u aprilu i novembru. Januar i maj su jedina sva mjeseca koja su u protekloj godini bili hladniji od prosjeka“, objašnjavaju iz FHMZ.

Ukupne sume padavina u Bosni bile su u granicama ili nešto manje, a u Hercegovini iznad prosjeka. Na većini stanica najmanje mjesečne sume padavina izmjerene su u oktorbu, a najveće u maju i novembru. U novembru na meteorološkoj stanici Livno izmjerene je 427 mm padavina, što je, kako objašnjavaju u Zavodu, druga najveća szuma od početka službenih mjerenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije