Decenija u kojoj živimo je najtoplija u historiji: Temperatura okeana nikad veća

Hina
Decenija u kojoj živimo je najtoplija u historiji: Temperatura okeana nikad veća
Foto: Profimedia / Ilustracija

Desetljeće u kojem živimo gotovo sigurno je najtoplije, saopćila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO) na summitu UN-a o klimatskim promjenama u Madridu.

Prema podacima WMO-a, 2019. je druga ili treća najtoplija godina u historiji, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije je petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja.

Mitovi i činjenice o globalnom zagrijavanju

Iznimno brzo globalno zatopljenje bez sumnje je potaknuto emisijom stakleničkih plinova. 

"Nismo ni blizu postizanju ciljeva iz Pariškog sporazuma", rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

"Ako sada ne poduzmemo hitne mjere kada je posrijedi klima, do kraja stoljeća svjedočit ćemo porastu temperature za više od 3 stepena", upozorio je.

Predstavnici gotovo 200 zemalja svijeta okupili su se u španskoj prijestolnici kako bi se dogovorili na koji će način ostvariti ciljeve postavljene Pariškim sporazumom, odnosno ograničiti globalno zatopljenje znatno ispod dva Celzijeva stepena u odnosu na razdoblje prije industrijske revolucije.

Globalna prosječna temperatura do oktobra ove godine iznosila je 1,1 stepen više od razine prije početka industrijske revolucije, krajem 18. stoljeća, izvijestio je WMO.

WMO je ponovno iznio nedavno objavljen podatak po kojemu je koncentracija ugljen dioksida prošle godine dosegnula rekordni nivo u atmosferi te u ovoj godini nastavlja rasti. 

Taalas je kazao da podaci WMO-a ukazuju na to da veliku cijenu zbog globalnog zatopljenja plaćaju i okeani jer apsorbuju toplinu i ugljen dioksid.

"Toplina okeana dosegnula je rekordnu razinu, a morska voda je za 26 posto kiselija nego na početku industrijskog razdoblja", navodi WMO i upozorava da pritom propadaju brojni morski ekosistemi.

Osim velike štete koju globalno zagrijavanje nanosi prirodi, sve više temperature utiču i na ljude, a toplotni valovi predstavljaju posebnu opasnost za starije osobe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije