Najpoznatiji političari regije porijeklom su iz BiH: Vučić, Milanović, Tomašević ...

4
Radiosarajevo.ba
Najpoznatiji političari regije porijeklom su iz BiH: Vučić, Milanović, Tomašević ...
Foto: EPA/ Facebook / Najpoznatiji političari regije porijeklom iz BiH

Činjenica da je izvjesni novi gradonačelnik Zagreba i lider platforme Možemo! Tomislav Tomašević porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije njegova porodica, nametnula je zanimljivu opasku da je nakon decenija vladanja Hercegovca (pokojnog Milana Bandića koji je bio iz Donjih Mamića kod Gruda) na red došao i jedan Bosanac.

Tomaševićev otac je iz sela Vidovice kod Bosanske Posavine, a njegov stric je monsinjor Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Na društvenim mrežama su zato ponovo pokrenute rasprave pa se bezmalo došlo i do zaključka da brojni poznati političari imaju porijeklo iz naše zemlji. Neki su ovdje rođeni ili su živjeli na prostorima Bosne i Hercegovine.

Ova zemlja je i u prošlosti dala toliko aktuelnih lidera, ali i bitnih ličnosti u historiji država regije, da se s pravom može reći kako je Bosna i Hercegovina, rasadnik balkanskih lidera. Neko maliciozan bi primijetio da su najgori ostali ovdje!

Vučić i Milanović

Primjerice, aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao što je sada poznato, porijeklom iz mjesta Čipuljić kod Bugojna. Vučićev otac Anđelko je iz ovog bugojanskog naselja, a majka Angelina (djevojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini.

Otac Anđelko, kako je zabilježeno u Vučićevoj biografiji, rođen na početku Drugog svjetskog rata nedaleko od Beograda, jer je njegova majka Dragica, porijeklom iz Šipova, protjerana od Pavelićevih ustaša iz Bugojna. Tada su ubili njenog muža Anđelka, Vučićevog djeda, pradjeda Radeta, stričeve, gotovo cijelu porodicu. Vučićev otac je odrastao u Bugojnu, a poslije školovanja je tu jedno vrijeme i radio. Aleksandar i njegov brat su raspuste uglavnom provodili u srednjoj Bosni.

Vučićev ljuti oponent predsjednik Stranke slobode i pravde (SSP), bivši lider Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas ima, također, korijene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća. Đilasi su, po predanju, u Bosnu došli iz Istre, da bi kasnije dio njih otišao u Crnu Gora. A bilo ih je i na Kosovu

Još jedan srbijanski opozicionar ima korijene iz BiH. Bivši ministar vanjskih poslova Srbije, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) i danas lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, kao što je dobro poznato ima krajiško porijeklo. Njegov davnašnji predak je poznati Murat-aga Pozderac.

Preciznije, Vukov pradjed i prabaka ili pranena su Nurija i Devleta Pozdarac.

Nurija i Devleta Pozderac su imali osmero djece, četiri sina i četiri kćeri. Dvojica sinova, Hamdija i Hakija, bili su Jugoslaviji važni bosanskohercegovački političari 80-tih godina prošlog stoljeća. Njihova sestra Sadeta Pozderac, koja je živjela u Beogradu i bila direktorica Prve beogradske gimnazije, udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu. Kćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka.

Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da "jeste Srbin i pravoslavac, ali da je ponosan i na ''svoje bošnjačko porijeklo".

I aktuelni predsjednik i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović navodno je porijeklom iz zapadne Bosne. Prema nekim informacija, Milanovićev djed je iz Livna odselio u Sinj, gdje je rođen njegov otac.

Milanovići su, bilježi historija, na područje sinjske krajine došli u velikoj seobi koju su ramski franejvci predvodili još 1687. godine. Međutim, neke porodice Milanovića su se, nakon toga, ponovo vratile u BiH i naselile u katolička sela uz Livanjsko polje.

Stanovnici sela Bila, Čosanlije, Prolog i Guber na području Livna i danas tvrde da su svi Milanovići rodbina, te da im je i premijer Hrvatske rod.

''Svi su sinjski Milanović iz Livna", kazivali su ranije Milanovićevi rođaci.

Iz BiH je porijeklom i Milanovićeva supruga, liječnica Sanja Musić-Milanović. Tačnije, njezina porodica je hercegovačkog porijekla.

Milanović je prilikom jedne posjete Bosni i Hercegovini i sam govoro da je većina Hrvata u Hrvatskoj porijeklom iz BiH.

Boris Tadić – Sarajlija

U Sarajevu je 15. januara 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije. Rodio se u porodici srbijanskog filozofa i člana Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) Ljube Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a porodica je kasnije odselila u Beograd. Tadić je mnogo puta isticao da je rođen i jedno vrijeme živio u Sarajevu.

U Bosanskom Šamcu 1. avgusta 1952. godine je rođen i ubijeni srbijanski premijer, pokojni Zoran Đinđić. Prema nekim, istina nepotvrđenim informacijama, rođen je u istoj kući kao i prvi predsjednik BiH, rahmetli Alija Izetbegović.

Đinđićev otac je kao vojno lice dobio prekomandu u Travnik, gdje je Zoran nastavio školovanje. Đinđić je od 1961. do 1969. godine u Travniku pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon dva razreda gimnazije u Travniku, Đinđić se s porodicom preselio u Beograd, gdje je nastavio školovanje.

Čeda i Jelena

Mileva, rođena Mršić, majka predsjednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci kod Bosanske Dubice, gdje je Jovanović naslijedio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda kod Bosanske Dubice koju je gradio Mirko Mršić, inače Čedomirov ujak.

Zanimljivo, bosanske korijene je Jovanoviću spomenuo lider SNSD-a Milorad Dodik tokom debate o tome je li ''RS genocidna tvorevina'' u Beogradu 1. februara 2012. godine, kada je Jovanović od Dodika tražio da mu ''ne spominje majku''.

Jovanović je kao dijete dolazio u rodni kraj majke Mileve.

Iz Bosne i Hercegovine je i Jovanovićeva supruga Jelena koja je rođena i odrasla u Nevesinju. Njen otac Mijat Savić bio je ljekar u Nevesinju od 1978. do 1982. godine, a od 1982. godine do početka rata bio je aktivan u Mostaru.

Iako je rođen u Vojvodini, poznati političar i pisac Vuk Drašković djetinjstvo je, također, proveo u BiH. Оsnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku.

U periodu poslije agresije mnogo je utjecajnih Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta.

Arminka, Elvir, Alma, Aida...

Posebnu pažnju svjetske javnosti izaziva baronesa Arminka Helić, o čijem utjecaju se u svijetu mnogo govorilo.

U pobjedničkom izbornom štabu novog američkog predsjednika Joe Bidena bio je američki Bosanac Elvir Klempić, koji je kao dječak izbjegao iz Srebrenice.

Na čelu Ministarstva pravosuđa Austrije je Alma Zadić, prva ministrica migrantskog porijekla ikada.

Aida Hadžialić bila je najmlađa ministrica obrazovanja u Vladi Švedske, i danas je politički aktivna. Jasenko Selimović bio je u Europskom parlamentu ispred Švedske.

Pažnju svjetske javnosti svojevremen je izazvao Ed Husić čiji roditelji su porijeklom iz BiH. Husić, koji je 2010. godine izabran za poslanika u australijskom parlamentu, a položio je zakletvu na funkciju premijerovog sekretara za parlament stavljajući ruku na Kur'an.

Anesa Kajtezović, koja je rođena u Velikoj Kladuši, bila je zastupnica Demokratske stranke u Predstavničkom domu države Iowa. Dženita Abaza je gradonačelnica švedskog Kalamara. Bosanaca ima na brojnim istaknutim dužnostima diljem Evrope i svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije