Najnovije informacije o trenutnom stanju vodostaja bh. rijeka: Na snazi vanredno stanje

0
Radiosarajevo.ba
Najnovije informacije o trenutnom stanju vodostaja bh. rijeka: Na snazi vanredno stanje
Foto: A. K. / Poplava na Ilidži

Trenutno je vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja 16. janaura 2023. godine.

Na hidrološkim stanicama HS Ilidža na rijeci Željeznici, HS Reljevo na rijeci Bosni, HS Doglodi na rijeci Dobrinji, HS Blažuj na rijeci Zujevini, HS Vodoprivreda na rijeci Miljacki, bilježi se stagnacija i opadanje vodostaja.

Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Ilidža i HS Reljevo. Uslijed visokih vodostaja, došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina na desnoj obali rijeke Bosne, na lokalitetu Rajlovac.

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

Rijeka Željeznica nabujala preko noći: Stanovnici strahuju da će opet poplaviti

Rijeka Željeznica nabujala preko noći: Stanovnici strahuju da će opet poplaviti

S obzirom na smanjen intenzitet padavina, tokom dana očekuje se opadanje vodostaja na HS Ilidža i HS Reljevo. Nove padavine prognozirane za večernje sate mogle bi usporiti tendenciju opadanja vodostaja.

Danas i sutra očekuje se porast vodostaja na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem toku rijeke Bosne. Na ostalim slivovima na vodnom području rijeke Save u FBiH hidrološko stanje je stabilno.

/ Anketa

Smatrate li da su se nadležni u Vašem gradu bolje pripremili za zaštitu od poplava?
Rezultati

"Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra", saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije