Poplave u Hercegovini: Pod vodom putevi i nekoliko kuća, dvije porodice evakuisane

0
Radiosarajevo.ba
Poplave u Hercegovini: Pod vodom putevi i nekoliko kuća, dvije porodice evakuisane
Foto: Facebook / Poplave u Hercegovini

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestu Rilja, upozoravaju iz BIHAMK-a.

Na širem području Konjica zbog obilnijih padavina, brojnih odrona, te vode na kolovozu, znatno je otežano saobraćanje. Posebno naglašavaju regionalni put Konjic-Glavatičevo.

U ostalim krajevima kolovoz je pretežno mokar, a vozači se upozoravaju na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na mjestimično jak vjetar.

U BKC-u održano Večer za Sidrana

U BKC-u održano Večer za Sidrana

Nevrijeme stiglo u BiH: Prvi kadrovi iz Gacka, visok vodostaj prijeti kućama

Nevrijeme stiglo u BiH: Prvi kadrovi iz Gacka, visok vodostaj prijeti kućama

Rijeka Đeropa izlila se noćas u Fojnici kod Gacka i voda je ušla u dvije kuće, potvrdio je komandir teritorijalne vatrogasne jedinice Gacko Aleksa Vučković za RTRS.

Vučković je rekao da su dvije porodice evakuisane, navodeći da vodostaj raste.

Zbog obilnih padavina na području Bosne i Hercegovine, iz Agencije za vodno područje rijeke Save prognoziraju porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima rijeka Drine, Bosne, Une i Sane kao i Fojničke rijeke.

Narandžasti meteoalarm upaljen je za regiju Trebinje i Livno dok je žuti na teritoriji ostatka države. Meteorolozi upozoravaju na olujni vetar, udari od 50 do 80 km/h.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.

/ Anketa

Smatrate li da su se nadležni u Vašem gradu bolje pripremili za zaštitu od poplava?
Rezultati

Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće.

Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode", upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

❗️❗️❗️Pripadnici vatrogasno spasilačke jedinice Gacko nalaze se u selu Fojnica kod Gacka gdje je došlo do izlivanja rijeke Đeropa koja je ugrozila stambene objekte. ❗️❗️❗️ Iz dva stambena objekta vatrogasci su iznijeli namještaj jer je voda ušla u podrumske prostorije. ❗️❗️❗️ Vatrogasce možete pozvati na besplatan broj 123 ❗️❗️❗️

Posted by Vatrogasno spasilačka jedinica Gacko on Tuesday, January 17, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije