Najezda malih šumskih životinja u BiH: Preporučeno postavljanje zamki

7
Fena
Najezda malih šumskih životinja u BiH: Preporučeno postavljanje zamki
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Prave veliku štetu / Ilustracija

Stanovnici općine Tomislavgrad ovoga proljeća imaju velikih problema s najezdom malih šumskih životinja, poput kuna i lasica.

Pojava sve većeg broja lasica, kuna, puhova, životinja koje su u narodu poznate pod nazivom "džudžan", u blizini stambenih objekata u gradskim četvrtima ili seoskim gazdinstvima je upozoravajući faktor prilagodbe tih životinja novim životnim uvjetima, za Fenu je kazao direktor Veterinarske stanice u Tomislavgradu Jozo Jurčević.

Mještani sela općine Tomislavgrad, ali i samog grada, žale se na najezdu ovih životinja, posebice kuna, koje nanose velike štete domaćinstvima.

Toplinska izolacija

U samom centru Tomislavgrada životinje su se "uselile" u potkrovlje porodične kuće i uništile krovnu izolaciju.

"Pokušavamo se na sve moguće načine riješiti tih napasti. Morali smo nanovo stavljati toplinsku izolaciju, a gore od toga je konstanta buka koja dolazi iz potkrovlje gdje su životinje vjerojatno napravile svoje leglo", kazala je vlasnica obiteljske kuće.

U seoskim naseljima prema Blidinju (Lipa, Kongora, Mandino Selo) kune u potrazi za hranom napadaju perad na obiteljskim gazdinstvima, a mještani kažu kako je praktično nemoguće zaštititi domaće životinje.

"Jedan poljoprivrednik iz Lipe postavljao je zamke, vibrirajuća ultrazvučna sredstva, ljepila, otrove, ali gotovo bez ikakvog učinka. Najčešće se u te zamke uhvate domaće mačke", kazala je jedna mještanka Lipe.

Noćna lovica

Veterinari ističu da je kuna vrlo sramežljiva i noćna lovica, a danju se povlači u svoju jazbinu, koja se najčešće nalazi u stajama, garažama ili tavanima.

Mogu vrlo dobro penjati i imaju vrlo tanka tijela, lako se mogu popeti na tavan te im je dovoljno da se probiju kroz najmanji otvor i prodiru u potkrovlje. One više vole meso a hranu traže u kantama za smeće, ali i mali sisavci, ptice i žabe dio su njihovog jelovniku.

Veterinari preporučuju mještanima da zatvore sve male otvore za koje se pretpostavlja da ih koriste kune, da pokušaju utvrditi rutu kretanja životinje oko kuće te da na osnovu toga odaberu pogodne lokacije za postavljanje zamki ili ljepila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije