Najezda žohara u centru Sarajeva: Građani ih nalaze i u tanjirima

5
I. S.
Najezda žohara u centru Sarajeva: Građani ih nalaze i u tanjirima
Foto: Privatni album / Najezda žohara u Sarajevu

Unazad dvije godine smo primijetili najezdu žohara, tačnije – nakon rekonstrukcije kanalizacione mreže kod Katedrale. Na početku su bili samo na ulici, ali u zadnje dvije godine imamo problem u stanovima, počinje priču Sarajka A. D., koja živi u ulici Ferhadija u centru Sarajeva,

Ona je za portal Radiosarajevo.ba objasnila da godinama nadležne institucije ne reaguju u vezi problema najezde žohara, a građani koji žive u centru Sarajeva sada žohare nalaze i u - tanjirima.

"Vršili smo dezinfekciju bezbroj puta, pa i svojim sredstvima. Sarajevostan je također radio dezinfekciju i deratizaciju, ali problem nije riješen", navela je Sarajka.

Najezda žohara u Sarajevu - undefined

Foto: Privatni album: Najezda žohara u Sarajevu

Uprkos stalnom trudu stanovnika sarajevskih ulica - problem nije riješen.

"Redovno prskamo sada prozore sredstvima za dezinfekciju. Međutim, kada sam u ponedjeljak vadila servis za ručavanje, našla sam ga u tanjiru. Onda smo ponovo zvali momka za dezinfekciju... sve to nije rješenje. Živim na trećem spratu, stan je adaptiran, haustor je očišćen, prozori promijenjeni – ali, mi imamo žohare", rekla je A. D.

Sarajka navodi da problem nije samo njen stan, već se radi o najezdi žohara u dvije općine - Centar i Stari Grad.

"Sistemska deratizacija, nažalost, ne postoji u zakonu te je to obaveza upravitelja zgrade i etažnih vlasnika", navela je A. D.

Pojasnila je i kako ima informaciju da su zadnja tri tendera u vezi deratizacije Grada Sarajeva propala, te da deratizacija nije zato urađena unazad tri godine.

"Zato imamo najezdu pacova, zmija, pa i žohara – naprosto ne znamo kako da ih se riješimo i kome da se obratimo", poručila je Sarajka.

Da bi se uradila sistemska deratizacija, kako je saznala, trebalo bi da se proglasi epidemija, što se nije desilo.

Na mjesto stanovanja i problema sa žoharima dolazila ie i inspekcija koja je obišla poslovne prostore u Ferhadiji, te vidjela da su imali napisane etikete da je izvršena dezinfekcija.

"I to je završena priča", napomenula je A. D.

Portal Radiosarajevo.ba je, upravo radi rješenja problema i agonije građana, poslao upite Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, te Zavodu za javno zdravstvo KS, Općini Centar i Gradu Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije