Najavljena izgradnja centra za pomoć osobama s invaliditetom

0
Fena
Najavljena izgradnja centra za pomoć osobama s invaliditetom
Foto: Screenshot / Youtube / Sastanak u Hadžićima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin održali su danas sastanak na kojem su razgovarali o izgradnji centra za pomoć osobama sa invaliditetom na području te općine.

Novalić je ukazao da su osobe sa invaliditetom marginalizirane i najsiromašnija kategorija društva te se na sastanku razgovaralo o novom vidu socijalizacije tih osoba kako bi bili društveno korisni.

"Centar za obuku osoba sa invaliditetom bi trebao da primi oko 500 osoba iz cijele BiH koji bi sticali znanja i vještine te postali korisni članovi i faktor izgradnje društva, a ne socijalni teret ", rekao je Novalić.

Pohvalio je Fondaciju Hastor koja je inicijator tog projekta, te najavio da će kroz javno-privatno partnerstvo izgraditi instituciju koja će na drugačiji način servisirati potrebe tih osoba.

Prvi korak za realizaciju projekta je, kazao je premijer Novalić, određivanje prostora za izgradnju.

"Moguće je da bi to bio prostor kasarne Žunovnica, jer je potrebno oko 50.000 kvadratnih metara, a sadržavao bi zgradu od 10.000 kvadratnih metara te ostale sadržaje kao što su igrališta", istakao je Novalić.

Naglasio je da Općina Hadžići treba uputiti zahtjev Vladi Federacije BiH, koja će na sjednici usvojiti odluku o prenošenju prava korištenja sa pravom građenja.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović kazao je da realizacija tog projekta ima veliki značaj za cijelu BiH te da je briga o djeci s poteškoćama u razvoju obaveza svih.

"Podržat ćemo projekt na način da ćemo osigurati svu potrebu infrastrukturu, a urbanističko-građevinsku dozvolu možemo izdati za 24 sata, nakon što dobijemo odobrenje Vlade FBiH", pojasnio je načelnik Ejubović.

Direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin pozvao je sve partnere, javne, privatne i međunarodne, da se uključe u realizaciju projekta koji zbog održivosti i ambicioznog plana zahtijeva veoma ozbiljno javno-privatno partnerstvo.

"Ukoliko sve to bude onako kako smo danas dogovorili, izvjesno je da će se na području Hadžića graditi centar, gdje će se kroz javno-privatno partnerstvo pristupiti svim aktivnostima", zaključio je Fijuljanin, a prenosi FENA.

Kako je izgledao sastanak pogledajte u videu ispod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije