BiH / Oglasili se nadležni nakon smrti porodilje u Tuzli: Da li će iko biti sankcionisan?

12. 03. 2020. u 21:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom smrti 20-godišnje Belme Isić, koja je preminula nakon poroda, javnosti su se obratili nadležni.

Obratili su se rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) i čelnik Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (UKC Tuzla), prenosi Radio televizija TK.

Vršilac dužnosti direktora UKC Tuzla Vahid Jusufović je izjavio da je formiran tim zbog ovog slučaja.

"Od svih tih ljude što se tiče naše procedure, naših protokola, uzete su izjave. Snimljene su na audio zapis. Napravit će se zapisnici. Već u petak će komisija donijeti svoje mišljenje, zaključke", istakao je Jusufović.

Kako je kazao, niti jedan zaposlenik nije suspendovan i da još ne zna da li će se to desiti.

U BiH nakon poroda umrla dvadesetogodišnja majka, Tužilaštvo pokrenulo istragu

Predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović je poručio sljedeće:

"Ako su zabilježene te incidentne situacije i ako su mediji to prenosili, zašto po tome nije reagovano do sada? Politički favorit je onaj koji radi svoj posao. Svi oni koji ne rade svoj posao, dovode do ovakvih situacija ne trebaju biti dio procesa u kojem će se odlučivati o ljudskim životima."

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić je pozvala sve koji su, kako je rekla, bili zakinuti u pružanju obavezne zdravstvene zaštite da kontaktiraju nadležno ministarstvo i Skupštinu TK.

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova TK (MUP TK) su 11. marta izuzeli medicinsku dokomentaciju. Porodilja je preminula na Ginekološko-akušerskoj klinici UKC-a Tuzla, podsjeća RTV TK.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA