Nadbiskup Hoser započeo svoju službu

Fena
Nadbiskup Hoser započeo svoju službu
Anadolija / Međugorje
Apostolski vizitator za Međugorje, nadbiskup varšavsko-praški mons. Henryk Hoser, u nedjelju je u crkvi sv. Jakova održao svetu misu čime je i službeno počela njegova služba u Međugorju. 

Misno slavlje započelo je čitanjem Papine bule o imenovanju koju je na talijanskom pročitao nuncij Luigi Pezzuto, a na hrvatskom župnik fra Marinko Šakota.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko koji je kazao kako večerašnja euharistija u Međugorju ima povijesno značenje jer je na njoj prisutan apostolski nuncij, mons. Luigi Pezzuto, koji u Bosni i Hercegovini izravno predstavlja Svetoga Oca i Apostolsku Stolicu.

Misno slavlje održano je na latinskom jeziku, a predsjedao je mons. Henryk Hoser koji je, među ostalim, istaknuo kako u Međugorje hodočasnici dolaze iz dalekih krajeva, iz otprilike 80 zemalja svijeta.

"Međugorje nam daje i vrijeme i prostor Božanske milosti po zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Božje i Majke Crkve, koja se ovdje časti nazivom 'Kraljica mira'. Ovaj naziv dobro je poznat iz Lauretanskih litanija. Istina je, svijet silno treba mir, mir u vlastitom srcu, mir u obitelji, mir u društvu i međunarodni mir, kojega svi toliko žele, a posebice građani ove zemlje, silno napaćene zbog rata na Balkanu. Promicati mir znači izgrađivati civilizaciju temeljenu na ljubavi, zajedništvu, bratstvu, pravdi, dakle na miru i slobodi",  kazao je nadbiskup Hoser.

Uz misno slavlje koje je označilo početak novoga vremena za župu Međugorje i hodočasnike, župnik fra Marinko Šakota zahvalio je nunciju, papi Franji zbog imenovanja apostolskog vizitatora, te mons. Hoseru na prihvaćanju službe i dolasku u Međugorju. Na misi je, uz tisuće hodočasnika, bilo 118 koncelebranata, a među njima i biskup Alessandrije u Italiji mons. Guido Gallese.

Papa Franjo imenovao je 31. maja 2018. nadbiskupa Henryka Hosera, dosadašnjega Posebnoga izaslanika Svete Stolice, Apostolskim Vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Svrha je poslanja apostolskoga vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost, navedeno je ranije iz Svete Stolice.

Usto, pojašnjeno je kako se radi o isključivo pastoralnoj službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije