Mnoštvo hodočasnika u Međugorju na godišnjici ukazanja

Radiosarajevo.ba
Mnoštvo hodočasnika u Međugorju na godišnjici ukazanja
Foto: Bljesak.info / 37. godišnjica fenomena Gospinih ukazanja
Više desetaka hiljada hodočasnika iz svih dijelova svijeta stiglo je u ponedjeljak u Međugorje gdje se obilježava 37. godišnjica fenomena Gospinih ukazanja o čemu Sveta Stolica još uvijek nije zauzela službeno stajalište.

Prema navodima Informativnog centra Mir iz Međugorja vjernici su u ovo poznato hodočasničko mjesto stigli pješice tokom noći i jutra iz dijelova BiH i Hrvatske, a brojne hodočasničke skupine došle su moliti se, obavljati obrede i uspinjati se na Podbrdo, mjesto navodnog Gospina ukazanja, piše HINA.

Među vjernicima najbrojnije skupine dolaze iz Italije, SAD-a, Njemačke, Poljske, Slovačke, Ukrajine, Austrije, Kanade, Švicarske, Češke, Slovenije, Francuske, Belgije, Španjolske, Portugala, ali i Libanona, Urugvaja, Argentine, Brazila, Bolivije, Kine, Koreje i Hong Konga.

U Sarajevu cvjeta "sivi turizam": Gubimo milijarde, stranci dovode VIP turiste

Pučku misu u 11 sati predvodio je fra Ivan Dugandžić koji je vjernike pozvao na vjernost Majci Božjoj, a središnje misno slavlje u 19 sati predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Nedavno je Sveta Stolica imenovala poljskog nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom za Međugorje, koji je pak ocijenio kako je ovo središte 'proročko i karizmatsko mjesto molitve za mir u svijetu'.

Pojasnio je kako je njegova glavna misija osigurati pastoralni rad za oko 2,5 miliona hodočasnika koji svake godine dolaze iz cijelog svijeta u Međugorje. Najhitnijom pastoralnom potrebom Međugorja, nadbiskup Hoser je okarakterizirao povećanje broja ispovjednika, osobito za hodočasnike na stranim jezicima.

"Međugorje je fenomen masovne ispovijedi", naglasio je nadbiskup.

Po njegovim riječima u ovome hodočasničkom mjestu problem predstavlja i skromna infrastruktura koju treba proširiti, javlja HINA.

Međugorski fenomen o ukazanju Gospe započeo je 1981. otkada šestero tada mladih ljudi i djece tvrdi da im se ukazala Gospa. Neki tvrde da i danas imaju ukazanja. Papa Benedikt XVI. je 2010. utemeljio posebno komisija za istraživanje pitanja ovih ukazanja, koje je okončalo svoj rad i predalo dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere.

Iz ove kongregacije spis je upućen Svetome Ocu koji još uvijek nije iznio svoj pravorijek. Mediji navode kako i Sveta Stolica smatra vjerodostojnim svjedočenja o prvih sedam dana Gospinih ukazanja vidjelicama, prenosi Bljesak.info

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije