Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH: BiH se od decembra prošle godine nalazi u MAP-u

N. Ka.
Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH: BiH se od decembra prošle godine nalazi u MAP-u
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Godišnjica OSBiH

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine, kazao je da NATO u kontekstu Bosne i Hercegovine "jako važno pitanje sadašjnosti i budućnosti. Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović potvrdio je da je naša zemlja od 5. decembra prošle godine u Akcijskom planu za članstvo (MAP), na press konferenciji povodom 14. godišnjice OSBiH.

"Želim podsjetiti na nekoliko činjenica, a to je da je BiH 2009. godine zatražila od Saveznika da bude primljena u MAP. Savjetnici su to odobrili uz uslov knjiženja perspektivne imovine. Da li smo u MAP-u ili ne, to je jasno. Na kraju prošle godine, saveznici su na osnovu urađenog kazali da je vrijeme da BiH dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program. 

Dokument je bio spreman, ali nakon toga su nastupile političke razlike, Predsjedništvo BiH je sada nakon dužeg vremena postiglo konsenzus o određenom dokumentu koji se zove "reforme BiH". Taman da je to samo jedna rečenica, to je aktivnost koja je vezana za Akcioni plan za punopravno članstvo. Važno je da se postigao konsenzus. Šta god da piše u tim reformama, to znači da BiH, a samim tim i OSBiH i Ministarstvo odbrane BiH ispunjavaju svoje obaveze", kazao je Jusić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović, odgovorio je novinarima na pitanja vezana za ovu temu.

"BiH je 5. decembra prošle godine dobila MAP i od tada se nalazi u MAP-u. Ono što je vrlo jasno izneseno na jučerašnjem sastanku sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu jeste da je za NATO savez prihvatljivo i da kroz program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim institucijama.

Često puta mi zaboravljamo da pridruživanje najjačim, najmodernijim i najefikasnijim međunarodnim institucijama nosi niz benefita. Ne možete očekivati da stojite po strani i da neko durgi za vas odrađuje stvari za vas. BiH je jasno odredila svoj put, kroz učešće OSBiH u međunarodnom misijama. Na političkim akterima je da definišu dinamiku, oblasti i sve ono što podrazumijeva nastavak reformiskih procesa sigurno da može da doprinese benefitu na cijeloj teritoriji BiH, rekao je Mašović.

Generalmajor Gojko Knežević, kazao je da oni moraju nastaviti raditi intenzivno na operativnom dijelu, a pitanje ANP i MAP-a on ističe prevazilazi ovaj nivo i dotiče se politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije