BiH / Načelnik Teslića: Zabilježeno je više stotina slučajeva krađe ličnih podataka

29. 09. 2020. u 11:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Vladajuće stranke pripremaju veliku izbornu krađu zloupotrebom glasanja putem pošte, a samo u Tesliću je zabilježeno više stotina slučajeva krađe ličnih podataka i fiktivnog prijavljivanja, tvrdi načelnik Teslića Milan Miličević.

On je rekao da enormno povećanje broja prijavljenih putem pošte, a čiji je broj duplo veći u odnosu na prethodne izbore i koji sada prelazi sto hiljada, može prouzrokovati prekrajanje izborne volje u cijeloj BiH.

"Sada je vrijeme da se ponište sve fiktivne prijave i onemogući krađa identiteta. CIК ima mogućnost da to učini i spriječi veliku izbornu prevaru", naveo je Miličević.

On kaže da izostanak sankcija za ranije počinioce izbornih prevara, stvara probleme u provođenju fer i poštenih izbora.

"Na referendumu koji je održan u Tesliću 2019. smo imali slučaj gdje je dokazano da je predsjednik biračkog odbora učestvovao u zamjeni vreća sa glasačkim materijalom. Epiloga tog slučaja još nema, a da je taj čovjek kažnjen po krivičnom zakonu svi ostali u cijeloj BiH bi se dobro zamislili da li da se prihvate takvog posla", rekao je Miličević, piše BN.

On je istakao da bi politički put ovog društva bio potpuno drugačiji da nije bilo izborne krađe i da bi bez nje građani živjeli mnogo bolje nego sada.

Miličević je poručio da se stranke koje žele da brane volju glasača moraju dobro organizovati i imati ljude koji će u svaki metar pratiti put izbornog materijala.

"Trenutno je to jedini način da se sačuva izborna volja, jer se mnogo puta dokazalo da su se grdno prevarili, oni koji su se uzdali u ličnu odgovornost drugih u ovakvom izbornom procesu", rekao je Miličević, saopšteno je iz SDS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA