Oglasio se načelnik Memić: Situaciju prihvatite kao krajnje opasnu i rizičnu!

Radiosarajevo.ba
Oglasio se načelnik Memić: Situaciju prihvatite kao krajnje opasnu i rizičnu!
Facebook / Bivši načelnik općine Ilidža Senaid Memić

Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža obratio se javnosti, a nakon što je jučer u ovoj općini umrla jedna osoba koja je zaražena novim koronavirusom (COVID-19).

“U povodu trenutne situacije i na osnovu savjeta struke smatram da je korisno obratiti se stanovništvu Ilidže. Molimo vas da trenutnu situaciju prihvatite kao krajnje opasnu i rizičnu. Pozivamo na racionalno ponašanje, ne dozvolite da panika i nervoza upravlja vama i molimo vas da preporuke odgovornih štabova i ljudi izvršavate striktno. Nakon pojave slučajeva zaraze na našem području, pozivamo sve koji su imali kontakta i pretpostavke da su imali kontakte sa zaraženim, stave se u apsolutnu izolaciju i da u okviru mogućnosti smanje kontakte i sa vlastitom porodicom, pogotovo sa djecom i starima, te da obavijeste nadležne općinske i medicinske službe da su poduzeli mjere izolacije (karantin)”, navodi Memić.

Pozvao je da se prestanu upražnjavati svi oblici društvenih kontakata, da se ne ide ni na sahrane ni na bilo kakve druge skupove, bez obzira na stanje zaraze.

“Ukoliko ste u mogućnosti prestanite sa svim ličnim kontaktima kako bi pomogli presjeći lanac geometrijske progresije u širenju zaraze. Kontakte obavljajte iz kuće putem telefona, interneta i maila. Molimo vas za strpljenje ukoliko imate određene probleme u organizovanju vlastitog života jer se trudimo da u nedostatku opreme i sredstava sustignemo nivo da možemo svima pomoći da smanjimo opasnost. Situacija sa širenjem bolesti zavisi od svakog pojedinca i ukoliko nam se budu dešavali propusti (poput 24.03.2020.godine, Dom zdravlja) produžit ćemo bolest, povećati broj inficiranih i napraviti nenadoknadive štete.U ovome što tražimo od vas prihvatite da su molbe za pažnju i ozbiljnost ujedno i naredbe da se poduzme u okviru mogućnosti i više od toga sve što će pomoći stanovništvu. Ostajte kući, budimo odgovorni, proći će. Pokazali ste odnos prema zajednici. Ponosni smo na svoje stanovništo”, zaključuje Memić.

Nezvanično se doznaje da je medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu sa oboljelom u izolaciji, ali potvrdu te informacije nismo dobili.

U Domu zdravlja Ilidža kažu da nisu ovlašteni da govore te upućuje na glasnogovornika DZ Armana Šarkića. On pak ne odgovara na naše brojne pozive.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije