Načelnici opština Inzku: Umjesto što piše o muralima - bolje da je doveo investitora

15
Radiosarajevo.ba
Načelnici opština Inzku: Umjesto što piše o muralima - bolje da je doveo investitora
Foto: Facebook / Mural Ratka Mladića

U isto vrijeme dok se Ratku Mladiću u Haaškom tribunalu ispisivala pravomoćna sudska presuda za najmonstruoznije ratne zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima oslikavani su murali njemu u čast, poručio je jučer visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svojoj poruci bh. javnosti.

Poručio je kako međunarodna zajednica treba razmotriti dalje korake jer je "veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo u civiliziranom svijetu, i to mora imati posljedice".

Načelnik Gacka Ognjen Milinković je za “Glas Srpske” rekao da ga je zatekla ovakva izjava odlazećeg visokog predstavnika koji, prema njegovom mišljenju, "ovakvim izjavama samo izaziva nove podjele".

"Ja sam na poziciji načelnika od decembra i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Ja kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad niko nije tražio da se mural ukloni", rekao je Milinković.

Smatra da ovakvi postupci koče pomirenje.

"Naša administracija radi sve što je u našoj moći da popravimo ekonomsku situaciju u Gacku, da našu opštinu učinimo boljim mjestom za život, a onda čujemo ovako nešto. Inzku bi bilo bolje da je iskoristio svoju poziciju da dovede nekog investitora iz svoje zemlje i tako na konkretan način pomogne da građani imaju bolji život i ostaju ovdje",  kategoričan je Milinković.

Gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić rekao je da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ukoliko ga Incko pošalje gradskoj administraciji.

"To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti da reagujemo", rekao je kratko Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istakao je za “Glas Srpske” da će o konkretnim potezima razmišljati tek ukoliko dobije takvo pismo.

"Ne bih sada ništa da komentarišem, jer još nije bilo nikakvih konkretnih poteza od strane Incka i ne želim sada o tome da razmišljam", kratko je prokomentarisao Avdalović.

Načelnik Foče Milan Vukadinović nije odgovorio na poziv.

Presuda

2017. godine je Haški tribunal osudio Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranja civila tokom četvorogodišnje opsada Sarajeva te uzimanja pripadnika mirovne misije Ujedinjenih naroda kao talaca.

Mladić je proglašen krivim za deset od jedanaest tačaka optužnice.

Oslobođen je jedino krivice za genocid u općinama Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Foča i Vlasenica 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije