Načelnici općina SBK reagirali na tvrdnje da je Komšić nepoželjan u ovom kantonu

N. Ka.
Načelnici općina SBK reagirali na tvrdnje da je Komšić nepoželjan u ovom kantonu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Željko Komšić, Demokratska fronta

Nakon što su mediji objavili pismo koje su potpisali pojedini načelnici i predsjedavajući općinskih vijeća iz Srednjobosanskog kantona, u kojem se tvrdi da je Željko Komšić nepoželjan u ovom kantonu, Radiosarajevo.ba je razgovarao sa načelnicima općina čiji su predsjedavajući općinskih vijeća potpisali ovo pismo.

Edin Hozan, načelnik Općine Jajce smatra da su ovakvim izjavama pojedini zloupotrijebili svoje pozicije.

"Niko nema pravo da daje takve izjave koje vrlo loše zvuče na prvi pogled, iako suštinski ne mogu imati nikakvu težinu. Mislim da nije trebalo doći do toga, a ja kao načelnik sam legalista i bilo koji član Predsjedništva BiH koji dođe u našu lokalnu zajednicu u toj ulozi bit će primljen", govori Hozan.

Komšić proglašen nepoželjnim u SBK-u: On je drugi Bošnjak u Predsjedništvu

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić smatra da su ovakve izjave stvar pojedinca, te da ne može niko u ime Vijeća ili Općine samostalno istupati.

"To je privatna stvar, a ne stav Općine ili Vijeća, najkraće rečeno", navodi Ajkunić.

Svaki član Predsjedništva BiH je dobrodošao i u Općinu Uskoplje - Gornji Vakuf, poručuje Sead Čaušević, načelnik ove općine.

"Vijeće se nije izjašnjavalo o ovome, to joe njihv lični stav. Tako da predsjednik Općinskog vijeća ne može davati mišljenje, to je njegov lični stav", također je mišljenja Čaušević.

Moraju se poštovati zakoni i ustav, smatra i Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik.

"Ovo su su privatna mišljenja i stavovi. Mi kao Općina poštujemo svo ono što je legalno i to je naš stav. Ovo nije stav Općinskog vijeća, vijeće niti se trebalo izjašnjavati o nečemu ovakvom, tako da su oni iznijeli samo svoj privatni stav", ističe Lendo.

Svako ima pravo iznijeti svoje lično mišljenje i boriti se za ono što misli da je ispravno, dodaje i Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica.

"S druge strane, svima nama nešto ne odgovara i nekoga ne volimo, ali volju naroda i uređenje države moramo poštovati", podvlači Klisura.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić kaže da je vidio ove navode na portalima, ali da ne može tvrditi da li je neko od navedenih potpisao ovo pismo.

"Ne znam da li je to potpisan dokument ili nešto drugo. Postoji neka vijest u kojoj se navode imena i to je to. Ovakve stvari su apsolutno privatni stav, a ne stvar zvaničnih institucija. Mi ćemo poštovati sve legalno izabrane predstavnike na svim nivoima", zaključio je Hadžiemrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije