Na ulazu u Kalinovik postavljen mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću

Radiosarajevo.ba
Na ulazu u Kalinovik postavljen mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću
Na betonskoj ploči koja je sazidana na samom ulazu u Kalinovik, prije nekoliko dana je osvanuo mural s likom ratnog zločinca Ratka Mladića.

Mural su naslikali mladi umjetnici iz Trebinja, ali nisu željeli otkrivati svoj identitet.

Kako su za portal Istokrs.com kazali građani Kalinovika, riječ je o Vladimiru Mandiću koji je finansirao sve troškove izrade murala.

Vladimir Mandić je inače sin zastupnika u Narodnoj Skupštini Republike Srbije (NSRS) Momčila Moma Mandića, inače bivšeg ministra pravde u prvoj Vladi Republik Srpske.

Kako stoji u saopćenju Upravnog odbora Udruženja Istina-Kalinovik 92, ogorčeni su i zabrinuti zbog postavljanja murala koji je sazidan na ulazu u Kalinovik.

"Ne možemo vjerovati da su načelnica Općine Kalinovik Mileva Komlenović i zamjenik načelnice Sladoje Radomir dozvolili da se postavi mural presuđenog ratnog zločinca na samom ulazu u Kalinovik kuda prolazi i veliki broj Bošnjaka povratnika dolazeći na svoja ognjišta tokom cijele godine. Moramo napomenuti da su Bošnjaci iz Kalinovika u proteklom ratu 1992. godine zatvarani u logore, mučeni, ubijani i protjerivani sa svojih ognjišta", stoji u saopćenju.

Nadalje se dodaje kako je kroz logore prošlo više od 1.000 stanovnika bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i stanovništvo iz Trnova, Foče i Gacka.

"Svi logoraši su prošli kroz neviđene torture, premlaćivanja, mučenja, silovanja i ubistva upravo u Kalinoviku. Za taj zločin u Kalinoviku odgovaralo je više zločinaca koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 82 godine zatvora. Ratko Mladić je jedan od glavnih zločinaca koji je pravosnažno osuđen na Međunarodnom sudu u Hagu na doživotni zatvor i to za genocid, zločin protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona običaja ratovanja, deportacije, nehumana djela, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca", navodi se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije