Ratni zločinac Ratko Mladić nije pušten na liječenje u Srbiju, odluka tajna

Radiosarajevo.ba
Ratni zločinac Ratko Mladić nije pušten na liječenje u Srbiju, odluka tajna
FOTO: EPA / Ratko Mladić
Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu odbio je da pusti osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji, a sadržaj odluke označen je kao tajna.

Njegov sin Darko Mladić je ocijenio da je to Hag učinio da bi sakrili od javnosti kako "krše prava na liječenje i život, kao i da se ne bi vidjelo da su odbili da ga puste na liječenje bez ikakvog osnova".

"Proglasili su je tajnom da mi sad ne bismo mogli da je komentarišemo, jer ako bilo šta o sadržaju odluke kažemo, snosit ćemo posljedice", rekao je Darko Mladić za beogradske medije.

On je istakao da nema nijednog razloga da ta odluka bude tajna, osim ako se nešto krije, i podsjetio da je, kada su odbili da ga puste na liječenje u Rusiju, ta odluka javno objavljena.

Darko Mladić kaže da je nejasno kako su mogli da odbiju zahtjev odbrane, jer se "iz svih podnesaka predatih sudu "jasno vidi da su doktori i službenici sekretarijata lagali o skoro svemu u vezi sa zdravljem Ratka Mladića".

On navodi da se iz svih dokumenata koje je podnijela odbrana jasno vidi da ljekari u Holandiji nisu Mladiću pružili dobro liječenje.

Darko Mladić najavio je da će odbrana tražiti da sudsko vijeće preispita tu odluku i da objelodani na šta su se pozivali kada su je donijeli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije