Haris Hajrović na suđenju Sejfoviću tvrdio kako je nakon privođenja pretučen

S. Š. J.
Haris Hajrović na suđenju Sejfoviću tvrdio kako je nakon privođenja pretučen
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži iz koje su ukrali blizu 300.000 KM i ubistvo bicikliste Keme Bašića.

Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavala Žana Knežević prisutni su bili i Arif Haradinović, Haris Hajrović, Alma Sejfović, Nizama Beširović i Goran Šakota.

Na današnjem ročištu svjedočili su Haris Hajrović, te svjedokinja Aida Kulovac koja se nije odazvala prethodnim ročištima jer se nalazila na radu u Njemačkoj.

Nakon početnog ispitivanja tužitelja Dragana Slijepčevića, svjedokinja Kulovac je potvrdila da je u tom periodu bila u vezi sa optuženim Sejfovićem, te da je preko njega upoznala i Amelovu sestru Almu. Kulovac je kazala kako je prije početka suđenja, Amela zadnji put vidjela petog novembra. Ujutro je dobila poruku od Sejfovića na koju je odgovorila dvadeset minuta poslije, a potom je dobila poruku da će Amel ići "u Zenicu sa sestrom da ona nešto kupi." Nakon što se nisu čuli određeni period, ona ga je ponovo pozvala i javila joj se Alma, rekavši da Amel vozi i da će je nazvati kasnije, što joj je bilo čudno jer je Alma ranije u takvim situacijama uvijek uključivala zvučnik da mogu razgovarati.

Slijepčević je pročitao prethodni iskaz svjedokinje Kulovac u kojem ona tvrdi da joj je to bilo čudno te da je naglasila mogućnost da joj je poruke od petog novembra slala njegova sestra, jer on prije nije koristio toliko znakova i riječi poput "dušo" i "vilo". Danas je promijenila iskaz jer je iste znakove i nazive koristio dok su se dopisivali kada je on bio u zatvoru. 

Vidjeli su se istog dana iza 16 sati, kada su se našli u kafiću gdje ju je Amel zaprosio i poklonio joj njegov korišteni mobitel Samsung S 6 Edge. Kulovac je rekla da u njemu nije bila Amelova stara SIM kartica, na što ju je Slijepčević podsjetio da je prethodnom iskazu kazala da je pred njom izvadio svoju SIM karticu iz telefona i da joj je rekao da "stavi novu SIM karticu, kako je ne bi zvala njegova bivša djevojka".

Sutradan, šestog novembra, policija je došla u njenu kuću i policajci su je odveli službenim vozilom u stanicu gdje je dobrovoljno predala navedeni mobitel. Alma Sejfović je kontaktirala Kulovac preko Facebooka te joj se izvinila za dešavanja tog dana. 

Amel Sejfović je pitao Kulovac da li se sjeća da je on u periodu njihove veze koristio dva telefonska broja, na što je ona potvrdno odgovorila. 

Nakon svjedočenja Aide Kulovac, svjedočio je optuženi Haris Hajrović, koji je potvrdio advokatici odbrane Nini Kisić da je od ranije poznavao optužene Gorana Šakotu i Arifa Haradinovića.

Hajrović je kazao da je Arif, pod nadimkom Aki, poznavao i njegovu braću Anela i Adela, te da ga izdržava otac koji radi u Njemačkoj gdje ima vlastitu građevinsku firmu. Njegov brat Adel je drugog novembra 2015. oženio djevojku Andreu u Njemačkoj, te su šestog novembra Haris i brat Anel trebali ići u Hrvatsku kako bi i sa Andreinom porodicom proslavili svadbu.

Nakon što su bosansku granicu prošli bez problema, na hrvatskoj granici je Harisov brat Anel uhapšen zbog potjernice iz Srbije. Haris se trebao vratiti nazad u Sarajevo, ali je na pola puta tražio da mu u susret krenu prijatelji, kako se ne bi vozio sam. Susreli su se kod Maglaja ili Žepča, te su tri prijatelja sjela kod njega u vozilo. Na naplatnoj kućici kod Vogošćanske petlje, zaustavila ga je policija i pretresla vozilo i njegove putnike. Potom su došli inspektori  i odveli ih u policijsku stanicu, u zgradu MUP-a KS, gdje je jednom inspektoru predao novac koji je držao u novčaniku, oko 4.600 KM. Novac je imao kod sebe jer nije znao koliko će ostati u Hrvatskoj, te da bi kupio poklone za rodbinu. 

Haris Hajrović je tvrdio kako su ga nakon privođenja tukli bez pojašnjenja, te da mu nije ponuđen ni advokat ni telefonski poziv da se javi roditeljima. Poslije su ga policajci trebali prebaciti u pritvor, no tamo su ga odbili primiti zbog vidljivih povreda na tijelu te su tražili da obavi pregled na KUM-u KCUS-a, nakon čega su mu službenici "zaprijetili da nikome ne govorim kako sam dobio povrede, te da kažem da mi je pala skela na glavu, što sam i rekao", izjavio je nakon ispitivanja od advokatice Nine Kisić.

Naredno ročište zakazano je 20. decembra 2017. godine, a očekuje se da će tada svoj iskaz dati  Anel Sejfović, Nezir Sejfović, Adalida Čorović i Naida Kadrić.

Podsjećamo, Amel Sejfović je u zatvoru zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti da pobjegne iz KPZ-a Sarajevo, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Ukupno deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su pomogli Sejfoviću pri bjekstvu iz KPZ-a, od čega su četiri osobe zaposlenici ove institucije. Za šest osoba je određen jednomjesečni pritvor.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS-a protiv Amela Sejfovića, Dževada Hazića, Igora Buzova, Amira Ibrahimija, Miloša Igora, Nikole Simića, Mirze Fazlića i Sanjina Borčaka.

Amel Sejfović optužen je da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije