Sejfović na suđenju: Kupio sam pancirke i automobil korišten u pljački banke

S. Š. J.
Sejfović na suđenju: Kupio sam pancirke i automobil korišten u pljački banke
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži iz koje su ukrali blizu 300.000 KM i ubistvo bicikliste Keme Bašića.

Sejfović je kao i prethodna dva puta uz jake mjere sigurnosti iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica (KPZ) prevezen u Sarajevo. Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavala Žana Knežević prisutni su bili i Arif Haradinović, Haris Hajrović, Alma Sejfović, Nizama Beširović i Goran Šakota.

Tužilaštvo KS-a je danas pozvalo Amela Sejfovića kako bi dao svoj iskaz na Sudu KS-a.

Optuženi Amel Sejfović je rekao na suđenju da je dva mjeseca pred počinjenje krivičnog djela za koje se tereti, pušten iz zatvora u Zenici te da je kaznu izdržavao i u zatvoru u Crnoj Gori. Na suđenju je naglašeno kako je ukupno 7,5 godina svog života boravio u zatvoru, te da nikada nije bio stalno zaposlen, ali da je povremeno radio na poslovima osiguranja.

Sejfović je naveo kako je nakon izlaska iz zatvora planirao ići za Njemačku, gdje bi "radio u firmi svoga amidže Nezira Sejfovića". 

Na pitanje advokata odbrane Muhidina Kape, od čega je živio nakon izlaska iz zatvora te da li je imao novaca, Sejfović je kazao kako mu je novac, riječ je o 10.000 eura (op.a), ostavio upravo amidža Nezir, uz obećanje da će doći u Njemačku da radi.

Od tog novca, Sejfović je posvjedočio, kupio je automobil Audi 8 (što ga je koštalo 12.000KM), te je ostatak novca trošio na ostale "životne potrepštine" te na izlaske i odjeću. Također je naveo kako je manju količinu novca dobio od prijatelja iz Crne Gore, dvije do tri hiljade eura.

Nakon izlaska iz zatvora, optuženi je ostavio jedan od svoja dva broja telefona prijatelju iz zatvora u Zenici. Sejfović je izjavio kako nije imao nikakve kriminalne namjere, te da su svi njegovi poznanici znali za njegove planove za odlazak u Njemačku. 

Kapo je ponovo upitao Sejfovića da li je on kupio pancire koji su upotrijebljeni u pljački banke, iako je Sejfović naglasio već jednom da to nikada nije porekao. 

"Nisam imao planove zadržavati se u BiH, već ići vani. Ostao sam u kontaktu sa osobama iz zatvora u Zenici i Crnoj Gori. Jedna osoba iz zatvora u Zenici me zamolila da mu učinim uslugu i kupim pancire za neke osobe, zauzvrat ću biti počašćen. Potom mi je tražio da nabavim i putničko vozilo, te da će kasnije objasniti detalje. Automobil je trebao imati strane tablice. Imali su tipu da će biti nekog posla", pojasnio je optuženi.

Pancire je kupio od Ajdina Talića u Zenici, kako je ranije navedeno. Automobil Alfa Romeo koji je korišten prilikom pljačke kupljen je od Emira Hasečića. Sestra Amela Sejfovića Alma je kupila automobil od Hasečića, a uz nju je bila i Beširović Nizama. 

Sejfović je dalje naveo kako su mu njegova sestra Alma i komšinica i prijateljica Nizama Beširović "samo pravile društvo na putu do Fojnice i nisu znale zbog čega kupuje automobil", te da su otišle preuzeti vozilo zato što je on "otišao da jede, pa će se naći poslije".

Dva dana pred pljačku banke, susreo se s navedenim osobama iz Srbije i predao im kupljeno vozilo sa stranim tablicama, u kojem su bile pancirke. Sejfović dalje navodi da su potom tražili od njega da im doveze njihovo vozilo, Golf 5 na dan pljačke, pa ih je on čekao u "maloj kafani negdje između Blažuja i Hadžića".

Sejfović se sa Arifom Hajrudinovićem odvezao u Blažuj i kazao da ih je čekao više od sat, da su se potom pojavili obučeni u trenerke, s dvije torbe, od kojih su onu manju ostavili njemu. 

"Tog jutra moja je sestra otišla u Zenicu, pa me je odbacila do Nedžarića gdje je bio taj Golf 5. Zato sam se iznenadio kada je došla u tu kafanu i rekla šta se dogodilo, da se desila pljačka banke i da je neko smrtno stradao. Ostavio sam torbu, to me pogodilo", izjavio je.

Sejfović je onda nazvao Sanela Sejfovića da dođe po njega i Arifa Hajrudinovića i vratio se u Sarajevo. 

Na pitanje advokata odbrane Kape da li je učestvovao u navedenom krivičnom djelu, Sejfović je rekao da "nije".

Sejfović je potvrdio kako je uhapšen sutradan, kada se vratio iz Ustikoline gdje je sa Sanelom posjetio rođaka u zatvoru koji je imao slobodan vikend. 

Pri povratku iz Ustikoline, uhapšen je na Otoci gdje su ga sačekali pripadnici interventne policije Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo (MUP KS-a).

Sejfović je 3. septembra pobjega iz KPZ-a Miljacka u Sarajevu, uz pomoć nekolicine pomagača, te se osam dana krio na području općine Visoko, nakon čega je uhapšen u velikoj akciji udruženih policijskih snaga iz cijele Federacije BiH.

Amel Sejfović je odgovorio na pitanje zbog čega je pobjegao iz zatvora u Zenici.

"Da sam kriv pobjegao bih odmah, ali nisam htio. Nisam se prepao, znao sam za šta sam kriv. Ali nisam znao da će mi uhapsiti sestru, da me ucjenjuju time i da će mene bez razloga prebaciti u Zenicu. Nisam planirao dugo se kriti i bježati. Kada me je policija uhapsila, nisam imao oružje", izjavio je Sejfović.

Naredno ročište zakazano je 8. decembra 2017. godine, a očekuje se da će tada svoj iskaz dati Amelova sestra Alma Sejfović i njena prijateljica Nizama Beširović. 

Podsjećamo, Amel Sejfović je u zatvoru zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti da pobjegne iz KPZ-a Sarajevo, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Ukupno deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su pomogli Sejfoviću pri bjekstvu iz KPZ-a, od čega su četiri osobe zaposlenici ove institucije. Za šest osoba je određen jednomjesečni pritvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije