Na suđenju Mektiću i ostalima svjedok izjavio ko je koliko uzimao novca

2
Radiosarajevo.ba
Na suđenju Mektiću i ostalima svjedok izjavio ko je koliko uzimao novca
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je uzimao samo deset posto honorara koji mu je ugovorom bio određen za učešće u projektu prekogranične saradnje, a da je ostatak predavao na blagajnu Instituta za zaštitu od požara INZA-e, gdje je bio zaposlen.

Amir Salihović je kazao da je na prijedlog direktora Edina Garaplije bio projekt menadžer u periodu od januara do kraja aprila 2015. godine. On je rekao da je ugovor potpisao sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i da je bilo predviđeno da poslove obavlja u prostorijama Ministarstva, ali da je radio u svojoj firmi, piše BIRN.

On je rekao da jesu obavljali određena planiranja i imali sastanke, ali da u tom periodu nije zaključen nijedan projektni zadatak. Dodao je da nije podnio ni izvještaj o radu.

Svjedok je kazao da mu je ugovorom bila predviđena naknada od 2.060 KM mjesečno i da mu je iz Ministarstva bezbjednosti isplaćen novac za četiri mjeseca.

Salihović je rekao da mu je direktor Garaplija kazao da deset odsto novca zadrži za sebe, a da ostatak predaje na blagajnu INZA-e, što je i činio.

On je rekao da je u okviru rada na projektu obavio istraživanje o dobavljačima vatrogasne opreme i da je kao najpovoljniju pronašao firmu “Teh-Projekt inženjering” iz Rijeke, o čemu je obavijestio direktora i ostatak tima.

Svjedok je naveo da su u firmi gdje je radio bili smješteni Institut za zaštitu od požara i eksplozija INZA, INZA lab, Agencija INZA i “Elektroinspekt”.

On je potvrdio da je njegov potpis na ugovoru koji mu je predočila Odbrana Garaplije, a u kojem se navodi da je sklopljen 21. januara 2015. godine sa INZA-a labom, čiji je direktor bila Danida Deljković.

Braniteljica Adna Dobojlić sugerisala je da Salihović nije mogao sjediti istovremeno na dva mjesta – u INZA labu i u Ministarstvu. Svjedok je rekao da nije novac predavao Garapliji i da misli da je dobijao potvrde za sredstva koja je vraćao na blagajnu.

Naveo je da je ugovor potpisao sa tadašnjim zamjenikom ministra bezbjednosti Mladenom Čavarom.

Garaplija i Mektić su optuženi s Igorom Golijaninom i Samirom Agićem za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Evropska unija (EU) u periodu od 2015. do 2017. godine.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Kao svjedok Tužilaštva saslušana je i Majda Kovač, koja je od juna 2015. zaposlena u Federalnoj upravi civilne (FUCZ) zaštite kao stručni saradnik za informisanje.

Ona je rekla da je od 2016. učestvovala u drugom dijelu projekta prekogranične saradnje. Navela je da se dio poslova odnosio na završetak obuke iz prvog dijela, jer sve opštine nisu bile provele obuku za učenike osnovnih škola.

Kazala je da je sa koleginicom iz FUCZ-a sačinila i pripremila pitanja i bila edukator u Mostaru u aprilu 2016. godine. Kovač je rekla da joj je ugovorom bila predviđena naknada od 1.000 eura, od čega su odbijeni porezi. Dodala je da joj je u FUCZ-u za dva odsustva radi obuke bio odbijen topli obrok.

Ona je navela da je u martu 2016. učestvovala na edukaciji na kojoj su bila dva eksperta.

Na pitanje Odbrane Mektića, svjedokinja je kazala da je ugovorom bio predviđen honorar za predavača, ali da je ona uradila druge poslove. Navela je da je, osim priprema za obuku, sa koleginicom učestvovala u izradi brošura i plakata, te promociji aktivnosti u medijima.

Nastavak suđenja je 25. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije